Gå til hovedindhold

Hvad er fibernet?

Fibernet er en måde at blive koblet til internettet på, som både er hurtig og fremtidssikret. Fibernet betyder fiberoptisk netværk, som er et netværk af lyslederkabler under jorden. Det lyder måske lidt kringlet, men det er faktisk rimelig simpelt.

Ordet ’lysleder’ dækker over, hvordan data bliver transporteret gennem et lyslederkabel. Det ligger lidt i ordet, at signaler bliver transporteret gennem et lyslederkabel via lys. Et lyslederkabel har en kerne og en kappe og er så tyndt som et menneskehår. Der er selvfølgelig et eller flere beskyttelseslag udenpå. 

Hvordan virker et lyslederkabel?

Et lyslederkabel er typisk lavet i et tyndt glas- eller plastikmateriale, der virker som spejle gennem hele kablet, så lyset reflekteres, når det rammer siderne. Så når en lysbølge rammer kablets væg, bliver den kastet ind i kablet igen, og sådan fortsætter det. På den måde forsvinder lyset (og data i dette tilfælde) ikke, før det når enden af kablet. Og sådan transporterer man data med lysets hastighed.

Hvor hurtigt er fibernet?

Det kan være så hurtigt, som du har brug for. Det kommer an på din udbyder, hvor hurtigt fibernet du kan få.

Hos Stofa kan du få forskellige fibernet hastigheder, så der er noget til ethvert behov – om du bor alene, bor sammen med en eller er en hel familie. Stofas højeste fibernet hastighed er 1000/1000 Mbit, så den er til dig, der vil have det aller bedste og rigelig med fart på. Tjek din adresse og se, om du kan få 1000 Mbit fibernet hastighed (link).

Fordelen ved fibernet er, at du får en symmetrisk hastighed. Det vil sige, at din upload- og download hastighed er ens, og du er derfor sikret en høj uploadhastighed. Men normalt er downloadhastigheden vigtigst, da det er den, du bruger til streaming med videre. Upload hastigheden bruger du, hvis du for eksempel skal lægge store filer på YouTube eller i Dropbox.

Læs mere om Stofas fibernet hastigheder:

 

30/30 Mbit

30 Mbit er en god fibernet hastighed for den mindre husstand med få enheder, der bruger internettet til hverdagsting såsom at læse og besvare mails samt streame musik og film. Du kan godt bruge flere enheder på én gang, men hvis flere streamer i høj kvalitet eller downloader tunge filer, kan det måske knibe med hastigheden.

50/50 Mbit

50 Mbit passer til de flestes behov og kan bære, at en mindre familie er online. Med fibernet hastigheden kan du streame tv, film og serier, spille online og hverdagsting som at tjekke mails, sociale medier, streame musik og uploade billeder og film. I de fleste tilfælde kan I have flere enheder online på samme tid, uden det går ud over oplevelsen.

100/100 Mbit

100 Mbit er fibernet hastigheden for dig, der vil have lidt ekstra – og som gerne vil være sikker på en god oplevelse online. 100 Mbit passer til familien, hvor flere har behov for at streame, spille og downloade samt uploade filer på én gang. Det kan for eksempel være, I om aftenen streamer på hver jeres skærm, mens én spiller online. Med hastigheden kan I være flere om at streame og stadig have en fin streaming kvalitet.

600/600 eller 1000/1000 Mbit

1000 Mbit er perfekt for dig, der gerne vil have den hurtigste fibernet hastighed, du kan få. Med fibernet hastigheden er der ingen smalle steder, og hele familien kan være online samtidig uden det går udover oplevelsen ved nogle af jer.

Du kan teste, hvilken fibernet hastighed der passer godt til dit behov på stofa.dk/bredbaandsguiden.

Her kan du få fiber fra Stofa

Hvor er der fibernet?

Hvor er der fibernet i Danmark? Fibernet bliver mere og mere udbredt. På kortet kan du se, hvor Stofa har fibernet dækning.

Hvis du gerne vil bo et sted med fibernet, er der størst chance for det i Jylland og på Fyn, hvor der er gravet meget fiber ned. Især i Sydjylland- og Sønderjylland, hvor SE (Syd Energi) har sørget for, at fibernet er tilgængeligt for de fleste borgere – selv i yderområderne på for eksempel Mandø og Ærø.

Bor du i Syd- eller Sønderjylland, men har ikke mulighed for at købe fibernet? Så er der håb forude. SE har nemlig oprettet en bredbåndspulje på 300 millioner, der uddeles over de kommende år. SE Bredbåndspuljen giver støtte til udrulning af fiber i Syd- og Sønderjylland. Du kan læse mere om ansøgningskriterierne, og hvordan du søger, på se.dk/se-puljen.

Kan jeg få fibernet?

Du kan tjekke, om du kan få fibernet fra Stofa ved at tjekke din adresse på stofa.dk/bredbaand. Hvis der under hastigheden står ’via fiber’, betyder det, du kan få Stofa FiberBredbånd.

Du kan også gå ind på tjekditnet.dk, der er ejet af Energistyrelsen. Her kan du taste din adresse og se, om du kan få fibernet – og hvilken udbyder du kan købe det ved.