Gå til hovedindhold

Problemer med dit tv-signal?

Har du problemer med dit tv-signal, kan det skyldes indstråling.

Indstråling betyder, at det signal du modtager gennem dit antennekabel, bliver overdøvet af signaler fra for eksempel naboen og andre trådløse kilder. Det kan blandt andet være de master, der bruges til internet via 5G. Problemet kan dog også skyldes fejl i din installation, dårlige kabler eller en generel fejl i tv-signalet.

Hvis dit tv-signal er dårligt, vil du blandt andet opleve, at der er udfald på én eller flere kanaler, pixelering af billedet eller grynet signal.

Problemer med dit tv-signal

Prøv følgende, inden du starter med at gå din installation igennem:

  • Tjek at dit tv er indstillet på den rigtige indgang. Et tv kan indstilles til at modtage signal fra forskellige kilder. Oplever du sort skærm på et af husstandens tv, kan du tjekke, at dit tv er indstillet til at modtage enten det analoge signal eller det digitale signal DVB-C.

  • Genstart dit udstyr. Har du for eksempel en Stofa-boks eller andre digitale modtagere, kan du prøve at genstarte disse ved at fjerne strømmen og sætte den til igen.

  • Tjek andre tv i husstanden. Hvis du kun oplever dårligt signal på ét tv, skyldes fejlen formentlig et dårligt stik, et dårligt kabel eller en dårlig samling i din tv-installation. Er fejlen på alle tv i dit hjem, skal du tjekke alle kabler, stik og eventuelle fordele/forstærkere.

Typiske årsager til dårligt signal

Brug stik uden plastkappe for et bedre tv-signal

Stik med plastkappe

De fleste antennestik med plastkappe er utætte, fordi der er en åbning på cirka en centimeter i skærmen, hvor signaler udefra kan komme ind og forstyrre. Køb i stedet et vinklet antennestik af god kvalitet. For eksempel et metalstik, der klemmer helt sammen om kablet.

Afskærm dit antennekabel med dobbeltskærme for et bedre tv-signal

Dårlig afskærmning af kabler

Hvis dit antennekabel ikke har metalfolie under de ydre tråde, er det ikke ordentligt beskyttet mod signaler udefra. Det kan derfor være en god idé at vælge et antennekabel med dobbeltskærme. Du kan altid kigge efter, om kablet er Stofa Approved.

Brug godkendt kvalitetskabel for et bedre tv-signal

Antennestik i dårlig kvalitet

Det er vigtigt, at dine antennekabler er i ordentlig kvalitet. Sørg altid for at købe godkendte kvalitetskabler, de bidrager til et godt tv-signal. Kig efter Stofa Approved, når du køber antennekabler.

Brug forstærker for et bedre tv-signal

Fordelerdåse i plast

En fordelerdåse er typisk af plast, og det skærmer ikke særlig godt for signaler udefra. I stedet anbefaler vi en forstærker, hvis du skal se tv på to eller flere fjernsyn. Vælg en forstærker og fordeler, der er ordentlig afskærmet. For eksempel HCS 1-4 og HCS 1-8.

Brug F-stik i god kvalitet for et bedre tv-signal

Hjemmelavede samlinger

Hvis du skal samle dine antennekabler, skal du gøre det med F-stik af god kvalitet. Det gavner ikke dit tvsignal, hvis du laver en hjemmelavet samling med stanniol omkring.

Brug stikdåse med bagplade for et bedre tv-signal

Stikdåse uden bagplade

Elektronikken i stikdåsen skal gerne have et metalhus omkring sig, ellers er det ikke beskyttet mod signaler udefra. Det er desuden vigtigt, at stikdåsen er samlet korrekt, så ingen signaler udefra kan trænge ind.