Gå til hovedindhold

 

Er I forberedt på disse it-trusler?

Flere og flere virksomheder bliver udsat for cyber-angreb. Den gode nyhed er, at du kan gøre noget ved det.  

Kenneth Bjerregaard Jørgensen er Threat Hunter hos SE. Her fortæller han om nogle af de mest aktuelle it-trusler, din virksomhed kan være i risiko for at blive ramt af. 

Se med. På godt 2 minutter bliver du klogere på 3 af de største it-trusler for erhverv netop nu - og får tips til at undgå dem. 

 

Er it-kriminalitet den største trussel for erhvervslivet?

Cyber-angreb betragtes som den største trussel mod at drive forretning i Europa, Asien og Nordamerika. Det viser en ny undersøgelse fra World Economic Forum. De 12.000 adspurgte virksomhedsledere frygter, at hackere vil være den største stopklods for væksten over de næste ti år. 

I dansk erhvervsliv forventer 2 af 3 virksomheder at blive ramt af et cyberangreb. Og hver 2. virksomhed bruger derfor flere ressourcer i dag end for to år siden på at beskytte sig mod cyberangreb ifølge Dansk Erhverv. Så der er god grund til at være bedst muligt forberedt imod it-kriminalitet. 

Start her og få overblik over de it-angreb, der oftest rammer dansk erhvervsliv: 

  • Se hvor stor risikoen er for at blive ramt
  • Lær at kende forskel på de 4 største it-trusler
  • Se hvad du skal holde øje med for at undgå dem
 

De største it-trusler for erhverv

Internet_sikkerhed

Phishing: 58 %

Phishing er når it-kriminelle forsøger at franarre dig dit brugernavn, adgangskode, kreditkort eller netbanksoplysninger kaldes det phishing.

Det starter ofte med en mail – eller personlig besked via sociale medier – som forsøger at få dig til at sende oplysninger på mail. Det kan også være et link til en internetside i ’forklædning’, der fx ligner din banks.

Kig derfor kritisk på alle mails og beskeder – også selvom afsenderen ligner en person fra dit netværk. 

VIDSTE DU ... 12 % har været ramt af phishing og 46 % forsøgt ramt (Dansk Erhverv, 2017). Samlet set 58 % over de sidste 2-3 år. 

CEO-fraud: 35 %

CEO-fraud ("direktørsvindel") går ud på at fraliste en virksomhed oplysninger eller penge ved at udgive sig som direktør af virksomheden, og udnytter medarbejderes velvilje til at kaste sig over opgaver fra chefen.

Det kan foregå ved at it-kriminelle sender en mail til fx en bogholder i virksomheden. Mailen bliver sendt fra direktørens mailadresse og beder medarbejderen om at overføre penge til banker i udlandet. Når først pengene er overført, er det svært at vinde pengene tilbage.

VIDSTE DU ... 7 % har været ramt af CEO-fraud og 28 % forsøgt ramt (Dansk Erhverv, 2017). Samlet set 35 % over de sidste 2-3 år. 

Internet_sikkerhed

Internet_sikkerhed

Anden malware: 33 %

Malware består af skadelige programmer, som bliver installeret i baggrunden på din computer, uden du ved det. Kategorien dækker bl.a. over virus, orme, adware, spyware eller trojanske heste, som ødelægger filer, sender reklamer eller samler oplysninger om dig og din adfærd.

Der er også økonomiske motiver bag, hvor målet er at opsnappe oplysninger om din bankkonto, kreditkort eller andre oplysninger som kan udnyttes.

Du kan få malware, hvis du er kommet til at klikke på et ukendt link i en mail, har downloadet et ukendt program eller har åbnet en fil fra et inficeret USB-stik.

VIDSTE DU ... 11 % har været ramt af malware og 22 % forsøgt ramt (Dansk Erhverv, 2017). Samlet set 33 % over de sidste 2-3 år. 

Hacking: 22 %

Hacking er et forsøg på at manipulere, overtage eller udnytte din computer eller netværk.

Den uautoriserede kontrol kan derfor være en kilde til store indtægter, fx via afpresning. Hackeren vil forsøge at stjæle kodeord eller få dig til at åbne et link i en mail, som giver hackeren adgang til din computer.

Du kan blive et mål for en hacker på flere måder. Fx hvis du er synlig i den offentlige debat eller online, men du kan også blive udvalgt tilfældigt alene af den grund, at de fleste hackere har brug for computere og systemer til at skjule sine ulovlige aktiviteter. 

VIDSTE DU ... 5 % har været ramt af hacking og 17 % forsøgt ramt (Dansk Erhverv, 2017). Samlet set 22 % over de sidste 2-3 år. 

Internet_sikkerhed

Banken og virksomhedsforsikringen dækker ikke. Men det gør vi. 

Stofa Erhverv dækker 9 ud af 10 kunder imod indbrud i firmaets netbank og omkostninger til at genskabe data, hvis virksomheden har været udsat for cyberkriminalitet.