Gå til hovedindhold

Digitale håndværkere står stærkere – udnytter du mulighederne?

 

Bygge- og anlægsbranchen bliver mere digitaliseret

Den voksende digitalisering er blevet ét af de største konkurrenceparametre i bygge- og anlægsbranchen. Det er ikke længere et særsyn at se smartphones og fiberforbindelser på byggepladsen – og de bringer store muligheder med sig.

Hvad end du arbejder som entreprenør, tømrer, snedker eller et andet erhverv i bygge- og anlægsbranchen, giver digitaliseringen dig masser af muligheder for at få bedre arbejds- og konkurrencevilkår. Udnytter du ikke de digitale muligheder i dit arbejde, risikerer du, at kunderne går til konkurrenter, som er mere effektive og systematiske. 

I denne guide bliver du klogere på digitaliseringen, hvordan det ser ud med digitaliseringen i bygge- og anlægsbranchen og de muligheder, den medfører. Du får samtidig hjælpsomme og konkrete løsninger til, hvordan du forbedrer din virksomheds udvikling og konkurrenceevne med digitale initiativer.

Digitalisering er godt på vej, men branchen halter stadig

Hvert år måler Dansk Byggeri den digitale udvikling blandt deres medlemmer i en it-undersøgelse. Selvom det går i den rigtige retning, er bygge og anlæg stadig den branche, der digitalt sakker længst bagud. Med de rette indsatser i arbejdsgangene kan det ændres. 

– Når man ser isoleret på tallene, udvikler byggeriet sig i den rigtige retning, og det går fremad år for år. Når man til gengæld sammenligner niveauet af investering i ny teknologi med andre brancher, er det dybt bekymrende. Sådan lyder meldingen fra Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

I bygge- og anlæg blev der i 2017 investeret 12.000 kroner per medarbejder per år i ny teknologi, hvor gennemsnittet for alle brancher lå på 64.000 kroner. Digitaliseringen sker altså i langsommere tempo end i andre brancher.

Årsagen til det, mener Michael H. Nielsen, blandt andet handler om en rådvildhed over, hvilke digitale løsninger man skal vælge at investere i. Gevinsterne er dog tydelige: 

– Med de rette indsatser kan vi udnytte data på tværs af aktører og dermed gavne hele værdikæden. Her handler det om at arbejde med åbne dataformater og bruge it-systemer i de forskellige faser af byggeprocessen, siger han og fortsætter:

– At tænke på tværs af værdikæden, er det, der har været svært at realisere i byggeriet. Det er dog her, det store potentiale ligger. Hvis branchen samtidig får øjnene op for, at der skal investeres langt mere i både kompetencer og ny teknologi, så er der udsigt til, at digitaliseringen for alvor kan rykke bygge- og anlægsbranchen, lyder opfordringen fra Michael H. Nielsen. 

Undersøgelse: Hvor kunne I godt tænke jer et nyt it-system?

I undersøgelsen blandt Dansk Byggeris medlemsvirksomheder har 29 procent svaret, at de ikke ønsker nye it-systemer. Dog ønsker næsten hver tredje virksomhed sig en it-løsning til at styre produktionen. Lige i halen ligger ønsket om it-løsninger, der kan hjælpe med at styre kvalitetssikring (28 procent).

Overskrift

I januar 2019 lancerede transport, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen en ny strategi i samarbejde med byggebranchen, da der netop er store gevinster at hente ved digitalisering. 

De 18 initiativer går blandt andet på at fremme brugen af digitale værktøjer, arbejde med åbne formater og fælles standarder, udnytte data bedre, sikre digitale kompetencer til hele værdikæden samt sikre et mere bæredygtigt byggeri gennem digitalisering. 

Andre initiativer skal medvirke til at skabe udvikling og innovation i branchen ved blandt andet at tiltrække flere digitale talenter og sikre øget forskning i digitalt byggeri.

Initiativerne følger udviklingen – men problemet opstår i udførelsen

Som grafen viser, er det kun 8 procent af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder, som ikke opbevarer deres materiale systematisk. Selvom tallet er nedadgående år for år, arkiverer hele 41 procent stadig deres dokumenter i ringbind. 

Bedre udnyttelse af it giver øget effektivitet

Ifølge Dansk Byggeri er niveauaet af it- og kommunikationsteknologi for lavt i byggeriet. Det har konsekvenser for produktiviteten og påvirker de udførende virksomheders indtjening og bygge- og anlægsbranchen helt generelt. 

Byggebranchen er generelt karakteriseret ved fjernarbejdspladser, hvor for eksempel murere og tømrere konstant flytter sig og arbejder langt væk fra virksomhedens hovedkontor. 

Derfor er mobile og effektive kommunikationsløsninger nødvendige.

Hvordan sørger du for, at digitalisering kan lette branchens arbejdsvilkår?