Gå til hovedindhold
20/02-2019 IT-sikkerhed

Sikkerhedsbrud rammer ikke kun de store virksomheder

Trusselsbilledet har ændret sig, og virksomheder af alle størrelser må gøre sig overvejelser om it-sikkerheden.  Adam Lebech fra DI ITEK giver her et indblik.

Læsetid: 3 min.

Standarder for it-sikkerhed er oftest forbeholdt meget store virksomheder. Desværre, mener branchedirektør Adam Lebech i DI ITEK – en brancheorganisation for it-professionelle. Han peger på, at trusselsbilledet i forhold til it-sikkerhed er blevet mere alvorligt i de senere år. Derfor bør mindre og mellemstore virksomheder tage sikkerhedstruslerne mere alvorligt end tidligere og investere i at sikre sig selv, inden skaden er sket.

– Trusselbilledet har ændret sig de senere år, og det er ikke længere kun store virksomheder, som bliver udsat for digitale angreb, hvor intellektuel ejendom, kontrakter og forretningshemmeligheder enten stjæles eller tilbageholdes mod store pengesummer. Derfor anbefaler vi, at alle virksomheder laver en struktureret tilgang til it-sikkerhed. Det kan for eksempel være ud fra en anerkendt standard som ISO 27001, der sørger for, at virksomhedens sikkerhedsbehov bliver mødt, siger branchedirektør Adam Lebech fra DI ITEK.

En myriade af trusler

Den stigende it-trussel er i høj grad båret af at flere og flere enheder i dag kan kobles til nettet. It-bølgen Internet of Things gør nemlig, at alverdens ting lige fra alarmsystemer til printere i dag kan gå på nettet og tale sammen. Det skaber dog mange nye potentielle sikkerhedshuller, som kun vil blive større i fremtiden.

– Internet of Things udgør en stigende sikkerhedsrisiko. Om få år vil omkring 50 mia. forskellige enheder være tilknyttet internettet, og det skaber en problematik i takt med, at enhederne får nogle år på bagen. En gammel printer eller et overvågningskamera kan nemlig ende med at bruge et forældet sikkerhedssystem, som er nemt at omgå. Derfor bør man oprette et separat netværk til de enheder, som kører med potentielt forældet sikkerhed, forklarer Adam Lebech.

Udskift jævnligt passwords

Den mest væsentlige faktor i forhold til it-sikkerhed er ifølge Adam Lebech medarbejderne. Det er deres brug af hjemmebragte smartphones og deres generelle uforsigtighed, der oftest skaber problemer på arbejdspladsen. Alle medarbejdere bør derfor sættes grundigt ind i, hvordan de bruger internettet og virksomhedens applikationer, og hvilke potentielle trusler de skal være opmærksomme på.

Samtidig bør virksomhederne konsekvent lukke alle passwords, når en medarbejder forlader arbejdspladsen og lave en plan for, at alle medarbejdere jævnligt skal udskifte deres passwords. Én af de mest almindelige grunde til digitale sikkerhedsbrud er nemlig, at mange vælger det samme password til alle tjenester.

Du er aldrig helt sikker

Uanset hvor ihærdigt du end forsøger, så vil din virksomhed aldrig være fuldstændig sikker mod digitale angreb. Og opruster du sikkerheden for meget, bliver omkostningerne for store, og brugeroplevelsen forringes.

– It-sikkerhed er en balancegang mellem sikkerhed, økonomi og brugeroplevelse. Det kan blive uforholdsmæssigt dyrt at sikre sig, og det kan ende med at gøre brugeroplevelsen væsentlig ringere. Derfor må man gøre op med sig selv, hvilke dele af virksomheden der kræver ekstra sikkerhed og så sætte ind der. Ellers ender det simpelthen med at blive for komplekst og omkostningstungt, siger Adam Lebech.

Læs også DI-ITEKs 10 gode sikkerhedsråd til mindre og mellemstore virksomheder >>

 

Få en sikker fibernetforbindelse

Med Business Fibernet tilbyder vi overvågning af din forbindelse, Cisco router med indbygget firewall og ikke mindst 24/7 support, hvis du oplever fejl.

Se mulighederne med Business fibernet her >>

Mere viden? Gør som over 8.500 andre

Del denne side

Relaterede artikler

 • 5 tips til en stærk adgangskode - stofa erhverv IT-sikkerhed
  Er du et nemt mål for hackerne? Her er 10 passwords du skal undgå
  Hackere har i dag redskaber til at gætte eller aflæse passwords. En stærk adgangskode er derfor vigtig, hvis du minimere risikoen for at uvedkommende får adgang til dine enheder…
 • Tegn på malware - stofa erhverv IT-sikkerhed
  10 tegn på, at din Windows-computer kan være inficeret med malware
  Det er vigtigt, at du holder nøje øje med afslørende tegn på, om du er blevet ramt af malware. Her giver vi 10 tegn på, at din computer kan være inficeret.
 • IT sikkerhed med fibernet IT-sikkerhed
  3+1 typiske IT-trusler: Find dem, før de finder dig
  Læs med, og bliv klogere på, hvordan du sikrer din virksomheds IT-systemer mod fire af de mest almindelige IT-trusler.