Gå til hovedindhold

Sæt automatpiloten til, og gør det du er bedst til: Den teknologiske udvikling har skabt en helt ny bølge af software og teknologi, som klarer dine rutineprægede opgaver i løbet af en arbejdsdag. It-guru Preben Mejer giver sit bud på, hvad udviklingen kan betyde for fremtidens erhvervsliv.

Optælling af lageret, udsendelse af fakturaer, navngivning af bunkevis af filer, arkivering af e-mails, opdatering af Excel-ark… Listen med de rutineprægede opgaver, som hver dag stjæler vores tid – og vores humør – er lang. Men en helt ny teknologibølge vælter ind over erhvervslivet netop nu, og allerede i sin spæde start tilbyder automation – som fænomenet kaldes – at udføre en lang række af de daglige tidsrøvere, som ikke ligefrem udfordrer vores faglige formåen.

Hvis x, så y

Groft sagt så handler automation om, at én handling automatisk igangsætter en anden – hvis x, så y. For eksempel: Hver gang du tager et skærmbillede (x), arkiveres det i en Dropbox-mappe (y).
– Udviklingen i internethastigheden og computerregnekraften har åbnet op for, at der ikke længere kun er tale om et internet for mennesker – men også om et internet for og af ting. Der bliver produceret milliarder af produkter hvert år, som kan tale med hinanden via internettet. De kan kommunikere om små kommandoer, som at skrue ned for varmen eller tænde lyset i hjemmet, når bilen kører ind i garagen. Men nogle af apparaterne kan også programmeres til at udføre komplekse opgaver og endda opføre sig intelligent, fortæller Preben Mejer.

Automatisk effektiv

Automatisering kan foregå på mange skalaer – Big Data kan automatisere hele produktionslinjer og lagerhåndtering, men også i mindre skala kan teknologien beordres til at hjælpe os på intelligente måder. Ofte resulterer det i optimerede arbejdsgange og besparelser.

– Fra at vores it-redskaber forholdsvis ubegavet udførte de opgaver, som vi bad dem om, ser vi nu apps og programmer blive opmærksomme på, hvad der foregår, og de foreslår selv næste skridt – eller udfører det automatisk. Det betyder, at dit mail-system automatisk arkiverer mails, som du selv plejer at gøre, eller at dit lager selv holder styr på beholdningen og bestiller nye varer, når det er nødvendigt. Det kan også være lokationsbestemte funktioner, der for eksempel automatisk fortæller dig, hvilken gate du skal bevæge dig mod i lufthavnen, siger Preben Mejer.

Hils på din nye kollega – robotten

Den enorme udbredelse af smartphones betyder meget for udviklingen af automatisering. Preben Mejer vurderer, at der hvert år produceres mere end en milliard smartphones, og hvert apparat har i gennemsnit fire sensorer, der registrerer omgivelserne. Den store produktion af sensorer har gjort produkterne meget billige, og det betyder, at intelligensen i dag kan indbygges i alverdens små og store dimser.

– Ligesom PC’er for år tilbage blev allemandseje, vil vi se samme udvikling med robotter. Industri-, husholdnings- og kontorrobotter til overkommelige priser. De vil alle være programmérbare og vil kunne overtage opgaver, der følger en logisk og struktureret arbejdsgang. De vil være hurtigere end mennesker, arbejde i døgndrift og aldrig lave fejl. Og de vil formentligt indgå på enhver arbejdsplads, når automatiseringsbølgen for alvor tager fat, siger Preben Mejer.

 

Tre ting, du sikkert allerede har automatiseret – uden at vide det
 

  • Almindelig gammeldags brevfletning, hvor oplysninger fra et Excel-ark indsættes i et dokument eller en e-mail kommer hver dag rigtig mange arbejdspladser til gavn.
  • Auto-reply eller på dansk – feriesvar – på e-mail er også en simpel og meget benyttet automatisering.
  • Automatisk arkivering af e-mails har været en funktion i Googles Gmail i nogen tid. Her ser Google, hvad der er de primære beskeder, hvad der er kommercielle promoveringer, hvad der er fra sociale medier osv. og inddeler dem i hver deres fane. Microsoft har for nyligt lanceret en lignende version kaldet Clutter til deres Office 365.