Gå til hovedindhold
14/12-2017 Fremstilling

Maskinerne styrer sig selv på den intelligente fabrik

Det er ikke science fiction. Med Industri 4.0 kan fabrikker forvandles til intelligente organisationer, hvor maskiner, produktdele og lagre regulerer sig selv.

Ifølge eksperter står vi midt i den fjerde industrielle revolution – eller Industri 4.0. 

Det betyder, at teknologi som Internet of Things (IoT) gør det muligt at give maskiner, produktdele og lagre en intelligent digital identitet, så vigtig information kan udveksles direkte på produktionslinjen uden hjælp fra mennesker.  

Industriens revolutioner - kort fortalt

Den første industrielle revolution fik landmændene til at skifte gårdene ud med fabriksarbejde i det 19. århundrede. Anden revolution blev udløst af stålindustriens masseproduktion frem mod første verdenskrig. 
Den tredje revolution refererer til automatiseringen af industrien, der især fandt sted fra 1950’erne til 1970’erne. Den fjerde, som vi oplever i dag, sætter fart under datadeling og digital udvikling.

Maskinerne styrer sig selv

Produktionen regulerer sig selv

En intelligent fabrik sparer både tid og penge ved at lade produktionsdelene tale sammen.

Hvis en produktionsstation for eksempel løber tør for stik, kan den selv kontakte lageret og bestille flere. Skulle stikkene være i restordre, kan de relevante maskiner omprogrammere sig selv til at producere næste produkt og automatisk få leveret de relevante komponenter og dele fra fjernlageret.

Små virksomheder bliver omstillingsparate

Det er ikke kun store virksomheder med masseproduktion i millionklassen, der vil få gavn af at give deres produktionsdele en digital intelligens.

Når udvekslingen af information sker direkte på produktionslinjen, kan produktionen hurtigt omstilles, så mindre virksomheder i højere grad kan satse på specialprodukter efter kundens individuelle ønsker.

Intelligens sikrer fremtidens fabrik

Princippet ved Industri 4.0 er altså at forbinde maskiner og systemer, så virksomheder skaber et intelligent netværk gennem hele produktionen.

Det betyder, at maskinerne pludselig selv kan forudsige fejl, igangsætte nødvendige opdateringer og reagere på uforudsete ændringer i produktionen. Og målet? Fabrikker med en enorm tilpasningsevne og ressourceeffektivitet, der sikrer dem en stærk position på markedet.

Gratis e-bog

Hent mere inspiration og indsigt i vores digitale guide til fremstillingsbranchen: "Kan jeres produktion konkurrere i den digitale tid?"
 

Få den digitale guide om fremstillingsbranchen >

 

Tyskland går i front med Industri 4.0

Udvikling

Den tyske regering var de første til at definere den teknologiske udvikling som den fjerde industrielle revolution tilbage i 2013.

Produktivitet

Tyskland satser industrien massivt på Industri 4.0, som efter tyske beregninger kan skabe op mod 30 procent større produktivitet.

Investering

Den tyske regering investerer 200 millioner euro i forskning, der vil udvikle teknologi og viden om Industri 4.0.

Mere viden? Gør som over 8.500 andre

Del denne side

Relaterede artikler

  • Fibernet til fremstillingsvirksomhed Fremstilling
    Siemens’ produktion er 99,99 % fejlfri - lær af de bedste her
    Siemens, Kings Hawaiian og General Electrics er tre eksempler på, hvordan ny teknologi kan gøre både maskiner og mennesker klogere og samtidig skabe solid vækst.