Gå til hovedindhold
20/02-2019 Telefoni

Forbløffende fakta fra telefonens historie

Telefonen er én af de opfindelser, der forandrede vores verden. Fra tung og fast til mobil med fast plads i lommen har telefonen været en del af vores hverdag i næsten 150 år.

Læsetid: 3 min.

I dag har mange altid en mobiltelefon i nærheden og tænker ikke på det århundrede, der gik fra opfindelsen af den første telefon til smartphones kunne købes i lommestørrelse. Telefonens rejse er en forrygende kultur- og udviklingshistorie, der ændrede vores måde at tale sammen på.

En sløret oprindelse

Indtil år 2002 fortalte historiebøgerne, at den skotsk-amerikanske Alexander Graham Bell patenterede verdens første telefon i 1876. I virkeligheden kom den italienske opfinder Antonio Meucci ham i forkøbet, da han tog patent på ”the teletrophone” i 1871.
På grund af manglende engelskkundskaber fornyede han aldrig sit patent, og Bell løb afsted med den fulde ære.

En telefon til seriøse samtaler

Hverken Meucci eller Bell forudså næppe den udvikling, som den første telefon lagde grundstenene til.
Allerede i 1877 kom de første telefoner til Danmark, og i 1881 blev den første offentlige telefoncentral i København oprettet. Den bestod af 22 abonnenter, som blev frarådet at føre private samtaler, da telefonen kun skulle bruges til seriøse anliggender.

Danskerne som telefonejere

Selvom telefonen hurtigt kom til Danmark, skulle der alligevel gå en rum tid, før landet blev bundet sammen af telefonnet, og alle fik råd til den nye opfindelse. I 1900 havde 25.000 danskere en telefon, i 1950 var tallet oppe på 60.000. I en lang periode efter 2. verdenskrig var telefoner en mangelvare, og 80.000 danskere stod på venteliste i op til syv år. Men så begyndte det at gå stærkt, og i 1985 var 2,5 millioner af os blevet telefonejere.

Europæisk samarbejde fører til digitalisering

Det analoge NMT havde den ulempe, at man kunne tune sig ind på hinandens samtaler som med en FM-radio. 
Digitalisering blev derfor kodeordet, fordi det gjorde det muligt at kryptere samtalerne og sende langt større informationsmængder med større styrke på mindre plads. En europæisk sammensat forskergruppe fandt løsningen i GSM: Globalt System for Mobiltelefoni, der stadig er den mest udbredte form for mobiltelefoni.

Mobiltelefonens fremmarch

Siden 1990’erne har der været fart på mobilens udvikling. Både vægten og prisen styrtdykkede, og i 1995 var der flere end én million mobiltelefonejere på verdensplan. 
Samtidig begyndte man at fylde flere funktioner på telefonen, så man kunne sende sms’er og billedbeskeder. I 2004 overhalede antallet af mobilabonnenter antallet af fastnetabonnenter, og i dag bruger 93 procent af danskerne en mobiltelefon eller smartphone.

Telefonen bliver mobil

Den første mobiltelefon blev udviklet af Motorola i 1973 og vejede 1,1 kilo. Efter 10 timers opladning kunne batteriet holde i en halv time. 


Motorola mobilI Norden gjorde mobiltelefonen sit indtog fra 1982, hvor mobilsystemet NMT blev indført. Det betød, at man nu kunne flytte sig fysisk med sin telefon, uden at en operatør skulle følge opkaldet og løbende skifte fra en sendestation til en anden ved manuelt at bytte rundt på ledninger. 


Computerworld: Se mobiltelefonens udvikling i billeder >> 
 

 

 

Flere fantastiske fakta om telefonen

 

Vidste du … 

 • at teknologien i smartphones i dag er stærkere end den, der blev brugt til rumskibet Apollo 11s månelanding?
   
 • at der er flere mennesker på verdensplan, der ejer en mobiltelefon end mennesker, der ejer et toilet?
   
 • at de tidligste mobiltelefoner på NMT-nettet kostede omkring 19.200 kroner? Det svarer til næsten 42.000 kroner i dag.
   
 • at samtaletaksten lå på 2,50 kroner per minut i 1982? Det svarer til næsten 6 kroner i dag.

Mere viden? Gør som over 8.500 andre

Del denne side

Relaterede artikler

 • Mobilopladning i fremtiden fra Stofa Erhverv Telefoni
  4 måder at oplade mobilen i nær fremtid
  Med hastige skridt udvikler vi hele tiden mobiltelefonens utallige muligheder. I et helt andet tempo foregår dog udviklingen af mobiltelefonens batterilevetid. Se 4 smarte…
 • Statistikmodul er god kundeservice Telefoni
  Statistikmodul: Se hvor mange opkald I mister og hvornår det sker
  Statistikmodul - et værdifuldt redskab. Her er 5 gode fif til dem, der ønsker en effektiv forretning og en top-tunet kundeservice.
 • PA i mobilen Telefoni
  Brug for en PA? Hun bor i din mobil
  Kapløbet om udviklingen af personlige, digitale assistenter er i fuld gang, og op til flere spillere har de seneste år været ude efter den teknologiske førstepræmie.