Gå til hovedindhold

Wifi er nemt og bekvemt, men der er flere kræfter og større sikkerhed i at stikke fiberkablet direkte i computeren. Få Research Manager fra IDC Nordic, Anders Elbaks, bud på tendenserne inden for brug af trådløse netværk i erhvervslivet. Og bliv klogere på, hvad din virksomhed bør vælge.

Traditionelt har it-eksperter rådet virksomheder til at bruge kablede netværk. Det er ofte muligt at få mere hastighed gennem kablerne, og så er der færre sikkerhedsfaktorer at tage hensyn til. Du kan blive klogere på sikkerhed og trådløse netværk her.

I takt med at den teknologiske udvikling suser afsted, kan flere virksomheder blive trådløse med god samvittighed.

– Kablede netværk er stadig det primære i de fleste virksomheder, men udviklingen vender i disse år. For rigtig mange virksomheder er det trådløse netværk i dag det primære, og det skyldes naturligvis bekvemmelighed. Udviklingen af trådløs teknologi gør, at jeg vurderer, at de fleste virksomheder vil gøre det trådløse netværk til det primære om fem år, fortæller Research Manager fra it-rådgivningsvirksomheden IDC Nordic, Anders Elbak.

Hvad skal du vælge – og hvornår?

I takt med at flere virksomheder udfaser det kablede netværk, og helt beror på det trådløse netværk, så bliver kravene til trådløse netværks hastighed og opsætning større.

– Lige så snart et trådløst netværk håndterer mange enheder på én gang, så sænkes hastigheden. Derfor er det vigtigt, at virksomheden vælger en hastighedsløsning, der kan rumme antallet af trådløse brugere. På den måde oplever ingen at få en langsom forbindelse. Ofte kan man dog gøre meget for hastigheden ved at opsætte sin router korrekt og installere flere access points, så flere brugere kan være på samtidig, forklarer Anders Elbak.

Endnu flere enheder i fremtiden

Lige nu er et af de helt store emner ”The Internet of Things”. Idéen er, at alle mulige genstande, lige fra ure, briller og kaffemaskiner, skal kobles til nettet. Bevægelsen er allerede i fuld gang med blandt andet smart watches og overvågningskameraer, som kan tilgå det trådløse netværk.

I takt med at mange flere enheder skal på nettet, og at medarbejderne bruger netværket med flere af deres personlige enheder, kan det være fornuftigt at sætte flere seperate trådløse netværk op. Ét til arbejdsopgaver og ét til alle virksomhedens øvrige enheder. På den måde fordeler man belastningen på det trådløse netværk og øger sikkerheden på virksomhedens primære netværk.

Kablet har stadig sin berettigelse

Selvom den bekvemme, trådløse teknologi kan virke oplagt i en travl hverdag, så har det kablede netværk stadig sin berettigelse. Anders Elbak understreger nemlig, at der er situationer, hvor kablerne giver mest mening.

– Generelt er trådløse netværk ikke lige så hurtige som kablede. Det er muligt at skalere et trådløst netværk op, så man får samme hastighed, men det vil ofte blive for dyrt. Derfor er kablet netværk stadig det oplagte valg, når man arbejder med meget tunge filer eller holder mange videomøder, forklarer han.