Gå til hovedindhold
09/01-2018 Internet

Data-eksplosion: Se den vanvittige udvikling

Tendens: Datatrafikken stiger eksplosivt, og i samme takt vokser behovet for hurtigere internetforbindelser. Få et bud på, hvad udviklingen betyder for fremtidens erhvervsliv.

Vi står foran en sand dataeksplosion. World Economic Forum forudser, at mængden af tekniske apparater, der kan kobles til internettet, vil firedobles henover de næste fem år, og internettrafikken forventes at nå op på en tredobling. Det er en enorm vækst, der bringer os op i talstørrelser, vi aldrig har været i før – datamængden går fra 5000 exabytes i 2015 til ufattelige 30.000 exabytes i 2020.

Nettet er vores arbejdsplads

Ifølge Preben Mejer, stifter af Innovation Lab og it-rådgivningsfirmaet radr.dk, har vi allerede taget hul på fremtiden. Det ses blandt andet i vores måde at arbejde på.

– I gamle dage brugte man nettet sporadisk til at hente information eller sende mails. I dag er vi på hele tiden. Alt er forbundet til internetskyen, og vi sidder og arbejder i cloud hele tiden. Vores data er i skyen, og vores samarbejdspartnere er i skyen. Samtidig er vi gået ind i ’the visual web’-era, hvor billeder og video fylder mere i de ting, vi arbejder med i dag, og det gør båndbreddebehovet meget større. Vi arbejder også på tværs af mange enheder, så vi det ene øjeblik er på via vores smartphone, det næste via en tablet, for så at gøre arbejdet færdigt på en PC. Alt sammen forbundet via cloud, og konstant opdateret – og dermed kopieret og backed up, forklarer han. 

Når 80 milliarder ting er på nettet ...

Vi står på tærsklen til en ny udvikling, hvor programmer og services blive stadig mere intelligente – det der betegnes ’cognitive computing’. Det er i sig selv et kæmpespring i anvendelsen af it. Samtidig skifter selve internettet karakter, så der ud over de enheder, vi mennesker bruger – fra smartphone over tablet til PC – vil blive koblet mange flere enheder på nettet.

– Helt op til 80 milliarder ting vil komme på nettet. Det vil give os masser af nye muligheder: intelligente vaskemaskiner, sikkerhedssystemer, automater, biler, trafiklys, industrirobotter, vindmøller og så videre. Alt sammen noget, der kræver båndbredde og skaber masser af data. Data, der er guld værd, pointerer Preben Mejer. 

 

Data er fremtidens vigtigste råstof.  Preben Mejer

 

Et konkurrenceparameter

Men hvorfor er det vigtigt for den erhvervsdrivende at fremtidssikre sin internetforbindelse?

- I dag er internet en helt afgørende del af vores infrastruktur på lige fod med vand eller strøm. Vi ville ikke kunne fungere uden, siger Preben Mejer og fortsætter:

- De nye måder at arbejde på stiller større krav til ordentlig båndbredde. Virksomheder, der ikke har båndbredde nok, er efterladt i fortiden og vil stå i en stadig vanskeligere situation i forhold til konkurrenterne. Lidt som i gamle dage, hvis man kun kunne sende breve, og alle de andre havde fået telefon.

Bedre bundlinje

Skuer vi lidt frem i tiden, vil næsten alle typer af produkter få et digitalt element. Og måden virksomheden drives på vil være funderet i data og informationer, oftest i real-time, ligesom måden man arbejder med kunder og samarbejdspartnere på også vil være internetbaseret, vurderer it-eksperten.

Der er tilsyneladende penge i at byde den teknologiske udvikling velkommen. MIT – Massachusetts Institute of Technology – lavede for et stykke tid siden et eksperiment, hvor de fulgte en gruppe virksomheder, der arbejdede traditionelt, og sammenlignede med en gruppe datadrevne virksomheder. De datadrevne havde konsekvent en 5-6 procent bedre bundlinjeudvikling end de traditionelle.

Fiber for fremtiden

Samtidig med eksplosionen i internetbrug sker en interessant udvikling, hvor der – ligesom med trafikken på vores veje – er myldretids- og spidsbelastningstidspunkter, hvor trafikken er meget voldsom.

Hvad kan så sikre, at vi har båndbredde nok til fremtidens datamængder? Teknologien er i princippet ligegyldig – så længe det kan løfte opgaven og skabe plads nok på den digitale motorvej. Mange instanser, herunder Dansk Energi, peger dog på fiber som den bedste løsning på udfordringen, og det samme gør Preben Mejer.

– Fiber giver den største båndbredde og den bedste stabilitet, da hver enkelt virksomhed har garanteret båndbredde i modsætning til andre teknologier, hvor man ”deles” om båndbredden. Internt i virksomheden vil det ofte være Wifi, der bruges, men den bagvedliggende infrastruktur bør være fiber for at sikre båndbredde og stabilitet, fastslår Preben Mejer.

 

Er du klar til fremtidens krav?

 

Få en skalerbar og stabil internetforbindelse.

Se vores internetløsninger her >

Mere viden? Gør som over 8.500 andre

Del denne side

Relaterede artikler

 • Stabilt fibernet til erhverv Internet
  Øget produktivitet med hurtigt bredbånd
  Virksomheder med hurtigt bredbånd er op til 3,9 % mere produktive!
 • Videokonference med fibernet Internet
  Stigende behov for båndbredde
  Antallet af bredbåndsforbindelser på mindst 100 Mbit/s download er mere end femdoblet på ét år ifølge ny telestatistik fra Energistyrelsen.
 • Stabilt fibernet til erhverv Internet
  Fiber som rygraden i erhvervslivets kommunikation
  Fiberteknologien er en mangesporet motorvej med plads til at samle al kommunikation på bredbåndet. Fiberfremtiden kommer til at ændre den måde, vi driver forretning på.