Gå til hovedindhold
20/02-2019 Cloud

Cloud parlør – alle de svære ord

På din rejse ind i skyen møder du nye ord og termer. Vi har oversat en række af dem, du risikerer at støde på.

Læsetid: 2 min.

Hosting

Eksterne cloud-udbydere gemmer alle dine data og de programmer, du kan købe, i kæmpestore datacentre. Her er adgangskravene, brandforholdene og overvågningen toptunet, så udbyderne er sikre på at kunne holde dataene sikre og tilgængelige hele tiden.
 

Elastisk cloud

Et cloud-baseret system kan i perioder tage rigtig mange brugere i forbindelse med en spidsbelastning og i andre perioder være skaleret til meget få brugere. Det kunne eksempelvis være Billetnet.dk, der har brug for mere kapacitet i forbindelse med billetsalg til store koncerter.
 

SaaS, PaaS og IaaS

Software as a Service (Saas), Platform as a Service (Paas) og Infrastructure as a Service (IaaS) er groft sagt de tre tjenester, der ligger i cloud computing – alle it-ydelser, der leveres som en service – og efter behov – via internettet.
 

Platform

En bestemt type styresystem, som kører på en bestemt type maskine. Det kan være Windows, der kører på din pc, eller Linux på Alpha-processorer, når det bliver meget nørdet.
 

Privat cloud

Her ligger skyen bag firmaets egen firewall og kontrolleres af firmaets egen it-afdeling. Der er de samme funktioner og muligheder. Men da nogle firmaer har ekstra skrappe krav til sikkerheden, vælger de denne løsning.
 

Redundans

Egentlig bare et andet ord for backup – at der er redundans i dataene betyder altså, at nogen er så venlige at sørge for automatisk backup eller ”spejling” af hele pivtøjet.
 

Server

Computer eller program, som leverer data eller andre ressourcer til andre computere eller programmer (også kaldet ”klienter”). Datacentre har et væld af servere til at lagre eller ”hoste” eksempelvis filer og hjemmesider. Serverens formål er at give et antal klienter adgang til regnekraft og/eller data.
 

Skalering

At programmer og servere kan bruges af flere eller færre efter behov, og at der kan være flere eller færre servere i brug.

 

Ingen cloud uden fibernet


For at nå helt op i skyen, skal du bruge en stærk internetforbindelse.

Se alle fordele ved fibernet >>

Mere viden? Gør som over 8.500 andre

Del denne side

Relaterede artikler

  • Cloud tjeneste fibernet Cloud
    7 populære cloud-tjenester til erhverv
    Måske bruger du allerede flere tjenester i skyen, uden at du tænker over det? Her er 7 af de mest kendte og anvendte cloud-tjenester til den effektive virksomhed.
  • Hvad er cloud computing? Cloud
    Hvad er cloud computing?
    Det er egentlig bare som at åbne for hanen med vand eller el. Skyen er noget så usexet som enorme datacentre, hvor du køber og opbevarer alle dine it-ydelser.