Gå til hovedindhold

5 genveje til en effektiv arbejdsdag

Vi kender alle til dage, hvor vi ved fyraften kun kan sætte flueben ved halvdelen af de opgaver, der stod på dagens to-do. Dybt frustrerende! Men heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at nå i mål med dagens opgaver. Det handler mest af alt om at få sat arbejdsopgaverne i system, prioritere tiden rigtigt og sørge for at skabe ro og fokus omkring det, du beslutter dig for at udføre. Her kommer en håndfuld tips til hvordan.

1. Lav to-do lister

Lister er gode til at få overblik over mængden af opgaver på dit bord, og du vil have langt lettere ved at prioritere og flytte rundt på rækkefølgen, end hvis du forsøger det i hovedet. Man skal heller ikke undervurdere tilfredsstillelsen ved at strege de udførte opgaver ud! Er du mere til smartphones end pen og papir, findes der også en række gratis apps til formålet, for eksempel Wunderlist eller Todoist. Begge apps findes til både Android og iOS. 

2. Læs mails højst tre gange om dagen

Mails er lig med afbrydelser. Undersøgelser har vist, at det tager over et minut at vende tilbage til den opgave, du var i gang med – derfor kan der hurtigt gå en halv time med spildtid. Ved at lukke ned for mailprogrammet i to-tre timer ad gangen får du mere koncentreret arbejdstid. Og du lader dig ikke styre af andres dagsordener.

3. Singletask

Multitasking er sejt – når man er kok eller mor. De fleste arbejdsopgaver bliver dog både løst hurtigere og bedre, når de bliver lavet en ad gangen. Så luk døren, vælg en opgave og arbejd udelukkende på denne i fx 20 minutter uden afbrydelse.

4. Bryd opgaver ned i mindre dele

Store, komplekse opgaver virker uoverskuelige og tricker dit overspringshandlingsgen. Prøv at opdele en opgave i små trin, tag trinnene et for et – og pludselig er du nået op for enden af trappen.

5. Kend din energikurve

Nogle arbejder bedst i de tidlige morgentimer. Andre topper efter frokost, eller når ungerne er lagt i seng. Det kan godt betale sig at kende sin energikurve, fordi man så – hvis omstændighederne tillader det – kan placere de mest krævende opgaver på dette tidspunkt af dagen.