Gå til hovedindhold
Undgå svindel på nettet

Stofa guider dig: Sådan undgår du svindel på nettet

Det kan være overraskende let for svindlere og hackere at få adgang til dine private informationer på nettet. Og så risikerer du at sidde tilbage med virus på computeren eller en hacker i din netbank. 
Men heldigvis er der nogle ting, du kan gøre, for at undgå virus og svindel – læs med her, og bliv tryg på nettet.
 

Sikkerhedsprogrammer til din computer

1. Vær kritisk, når du er online

Det bedste, du kan gøre, når du er online, er at forholde dig kritisk og bruge din sunde fornuft. Er der noget, som lyder for godt til at være sandt? Så er det formentligt ikke sandt. 

Typiske svindlerbreve kan f.eks. være e-mails, der ser ud til at komme fra banken eller fra SKAT – så inden du reagerer på mailen, bør du altid læse den godt igennem og forholde dig kritisk, så du i sidste ende undgår svindel på nettet:
•    Er mailen fyldt med stavefejl?
•    Beder afsenderen dig om dine kreditkortoplysninger?
•    Er det et naturligt tidspunkt, du bliver kontaktet af banken eller af SKAT på?

Du kan være sikker på, at din bank eller SKAT aldrig vil bede om dine personlige oplysninger. Disse oplysninger har de nemlig selv. Men er du i tvivl, kan det være en god ide at spørge til råds i banken eller hos din familie, så du undgår svindel på nettet.

 

2. Er din computer vaccineret mod virus? 

Du kan også undersøge, om der følger en antispam-funktion med, hvis du har en sikkerhedspakke til dit internet. En antispam-funktion beskytter dig mod de fleste spam mails, som kan indeholde programmer eller software, der skader din computer eller dine filer. Disse ondsindede programmer og software-typer kaldes også malware eller ransomware. 

Når du bestiller internet fra Stofa, får du altid vores antivirusprogram med, så du kan færdes trygt og sikkert online og undgå svindel på nettet. Programmet hedder Stofa SafeSurf. For at få StofaSafesurf skal du blot tilvælge det, når du bestiller en af vores internetpakker. 

Flere gode råd til at holde din computer sund og undgå virus og svindel på nettet:
•    Hold computeren opdateret, og installer altid de seneste Windows-opdateringer
•    Slå din firewall til
•    Foretag jævnlige scanninger i dit antivirusprogram

Med Stofa SafeSurf har vi gjort det nemt for dig. Programmet opdateres nemlig automatisk, så du ikke selv behøver at gøre noget for altid at være optimalt beskyttet. 
Derudover har Forbrugerrådet TÆNK udarbejdet den gratis app ”Mit digitale selvforsvar”, hvor du kan holde dig informeret om online sikkerhed og digitale trusler.
 
Husk at bruge din firewall:
Har du en firewall i din sikkerhedspakke, bør du bruge den. Alternativt findes der en standardversion i både Windows og iOS, som du kan bruge, hvis du ikke har adgang til en anden variant.

Sådan tilgår du din firewall med Windows:
•    Find kontrolpanel i Start-menuen
•    Klik på System og Sikkerhed
•    Vælg Firewall
    
Sådan tilgår du din firewall med iOS:
•    Find Systemindstillinger
•    Klik på Anonymitet og Sikkerhed
•    Vælg Firewall

3. Del ikke alt på Facebook

Det sidste gode råd er at være påpasselig med, hvad du deler på Facebook. De sociale medier har nemlig været centrum for adskillige hacker- og virusangreb de senere år. Derfor er det vigtigt, at du ikke deler opslag og billeder, som du ikke ville dele med fremmede mennesker. Du kan indstille din tidslinje til kun at være synlig for dine venner – dette gør du ved at klikke på Indstillinger i menuen i højre hjørne, og derefter finder du Beskyttelse af personlige oplysninger.

Flere gode råd, når du er på Facebook, så du undgår svindel på nettet:
•    Godkend ikke venneanmodninger fra fremmede
•    Åbn ikke mistænkelige links – heller ikke fra venner
•    Del ikke billeder fra ferien, mens du er afsted – så ved tyven, at du ikke er hjemme