Gå til hovedindhold
Dårligt wifi

De bedste tips til at undgå dårligt wifi

Forestil dig det her: Du er midt i de sidste nervepirrende sekunder af sæsonafslutning på ”Game of Thrones”. Men signalet hakker, og skærmen fryser! Eller hvad med den her: Du når lige at se Messi få støvlesnuden på bolden og vippe den over målmanden, og så mister dit wifi forbindelsen. Neeeeeeej.

Der er få ting her i verden, der er lige så drønirriterende som dårlig wifi, der hele tiden falder ud! Vi ved det godt, og vi har det på fuldstændig samme måde. Derfor har vi samlet en række gode råd til bedre wifi her – de spænder lige fra nemme gør-det-selv-løsninger til mere teknisk udfordrende forslag. Men vi lover at guide dig sikkert igennem, så hold tungen lige i munden og læs med.

Få bedre wifi

Hvorfor bliver dit wifi pludselig langsomt?

Allerførst skal du vide noget: Du vil altid miste lidt hastighed, når du bruger wifi fremfor en kablet internet-forbindelse.

Det skyldes, at dit wifi består af radiosignaler, der sendes fra dit modem og ud til din enhed (fx din computer, mobil, tablet, tv-boks). De radiosignaler bliver svækket af afstanden og bremset af de ting, som signalet støder ind i. Derfor er der nogle situatio­ner, hvor det altid er bedre at bruge kablet internet end wifi. Vi anbefaler, at du bruger kablet internet til:

 • Spillekonsoller – fx Nintendo, Xbox og PlayStation
 • Din tv-boks
 • Dit Apple TV
 • Din gaming PC

Du kan teste din hastighed med Stofas hastighedstest. Testen vil hurtigt give dig et billede af, hvor godt din internetforbindelse kører.

Læs også: 5 tips til en nemmere (og sjovere) hverdag med wifi-gadgets
 

Hvad er det, der gør dit wifi dårligt?

Din værste wifi-fjende er faktisk helt almindelige hverdagsting, der bremser eller blokerer signalet. Dit wifi er nemlig særligt følsom overfor:

 • Massive ting – fx vægge, døre, skabslåger, møbler: En dør eller en væg, et lukket skab eller et massivt møbel kan nemt bremse dit wifi, så signalet ikke når ordentligt frem – særligt betonvægge kan være problematiske
 • Elektronisk ”støj” fra fx bluetooth-udstyr, højtalere, mikroovne, babyalarmer etc.: Elektronisk udstyr udsender altid ”støj-signaler”, der forstyrrer dit wifi, hvis signalerne rammer hinanden
 • Glas- og metalgenstande som vinduer, spejl, køleskab og fryser: Store glas- og metalflader virker som en fysisk blokade på dit wifi
 • Store afstande mellem dit modem og de ting, der skal bruge internet: Står dit modem i den ene ende af huset, imens du forsøger at streame en film i det fjerneste hjørne, så kan dit wifi sandsynlig ikke nå frem
 • Forstyrrelser fra dine naboers netværk: Hvis du bor tæt på dine naboer eller i en boligblok, så er der risiko for, at din nabos netværk forstyrrer dit signal, fordi de to netværk sender på samme frekvens (det lyder måske ret teknik-tungt, men lidt længere nede hjælper vi dig med at skifte frekvens uden problemer)

Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal leve med dårligt wifi! Se herunder, hvad du kan gøre.

Læs også: Hvad er wifi?

Gode råd til wifi

Først skal du placere dit modem rigtigt

Placeringen af dit modem er afgørende for kvaliteten af dit wifi. Derfor skal du sørge for, at dit modem står:

 • Centralt – Placér dit modem i et så centralt rum som muligt og undgå gerne, at signalet skal bevæge sig igennem mange vægge og etager
 • Højt i rummet – Stil dit modem så højt, som kablet kan nå. Gerne i en reol eller på et skab og minimum 120-140 centimer over gulvet
 • Ikke bag store, massive ting – Dit modem skal stå frit, så signalet ikke blokeres. Undgå at stille det ind i et skab eller et teknikrum, bag ved en dør eller et skrivebord, og stil det heller ikke lige op ad et spejl eller i vindueskarmen
 • På afstand af elektronisk ”støj” – Placér dit modem væk fra metalgenstande og elektronik - fx bluetooth-udstyr, højtalere og mikroovne – da det ”støjer” og forstyrrer signalet

Bemærk, at du kun kan flytte dit modem, hvis du får internet via dit kabel-tv-stik (coax). Hvis du har fibernet, kan du ikke flytte din fiberboks – følg i stedet vores gode råd herunder.

 

Forstærk dit wifi

Har du placeret dit modem rigtig og tjekket med WifiScanneren? Og dit wifi driller stadig? Så går vi lidt mere teknisk til værks. Du kan gøre to ting:

 1. Forlæng dit wifi med et Acces Point
 2. Skift frekvens på dit modem

 

Forlæng dit wifi med et Acces Point

Bor du i et stort hus eller skal dit wifi dække flere etager? Så vil der være nogle tilfælde, hvor dit wifi ganske enkelt ikke har rækkevidde til at dække de store afstande. Og så kan du forstærke og forlænge dit signal med et Acces Point.

Et Acces Point er en ekstern wifi-router, der forstærker signalet fra dit modem, så det kan dække et større område i dit hjem. De kan både være trådløse og kablet – det afhænger af, hvad der giver den bedste dækning i netop dit hjem.

Stofa har som de føste i Danmark lanceret WifiGaranti. Læs mere om WifiGaranti her. 

Skift frekvens på dit modem

Langt de fleste modems kan i dag bruge to forskellige frekvenser - 2,4 GHz og 5 GHz. Tricket er, at hver frekvens har sin fordel og ulempe, som du kan udnytte og få et bedre signal.

Hvad er 2.4 GHz?

Hvad er 5 GHz?

2,4 GHz giver et signal med længere rækkevidde, men lavere hastighed. Signalet forstyrres let af andre trådløse signaler, som fx naboens wifi og dit eget bluetooth-udstyr, fordi rigtig meget udstyr bruger den frekvens, da 2,4 GHz er den mest udbredte frekvens i Danmark 5 GHz giver et signal med kortere rækkevidde og højere hastighed. Signalet forstyrres ikke så let af andre trådløse signaler, fordi frekvensen ikke bruges særligt meget. Indstillingen kræver, at dit udstyr kan bruge 5GHz – og det kan meget nyere udstyr heldigvis.

 

Hvilken frekvens skal du vælge?

En god tommelfingerregel er, at 5 GHz er godt, hvis dine naboer bor tæt på – fx i en boligblok eller en etageejendom – eller hvis der er andre trådløse netværk tæt på dit hjem. Med 5 GHz bruger du nemlig en anden frekvens end 90 % af de andre, der ofte pr. automatik bruger 2,4 GHz.

Vores råd er, at du bruger et par dage på at skifte mellem de to frekvenser. På den måde kan du selv vurdere, hvad der giver det bedste wifi i lige præcist dit hjem.

Hjælp til selvhjælp med Stofa WifiScanneren

Har du super godt signal i stuen, men mister forbindelsen i soveværelset? Det kan være svært at forbedre dit wifi, når du ikke helt ved, hvor det er godt og dårligt – for du kan jo ikke se det. Derfor har vi lavet Stofa WifiScanneren-appen til dig.

Med den på telefonen kan du selv scanne hele dit hjem og se, hvor dit wifi er godt og dårligt. Appen analyserer helt enkelt dit netværk og viser dig, hvordan kvaliteten er i alle rum. Samtidig får du en række skræddersyede råd om, hvordan du forbedrer dit wifi. Hent appen i både App Store og Google Play kvit og frit.

Se, hvad du kan med Stofa WifiScanneren.

Hvordan bruger du Stofa WifiScanneren?

 1. Hent og åbn app’en på din smartphone og giv den en rundvisning i dit hjem
 2. Markér undervejs, hvilket rum du er i, så du får et overblik over din rute
 3. Appen scanner og analyserer hele tiden dit wifi
 4. Når du er færdig med at scanne dit hjem, får du en kort og samlet vurdering af dit wifi og en række gode råd til, hvordan dit signal kan blive bedre.