Gå til hovedindhold
Beskyt din computer

IT-ekspertens bedste tips til gratis sikkerhedsprogrammer – del I

Hvad er de bedste gratis programmer til backup og opdateringer, hvordan bruger du dem – og hvorfor er det overhovedet vigtigt? I denne serie spørger vi vores ekspert i IT-sikkerhed, Carsten Midtgaard, hvordan han passer på sikkerheden derhjemme, så du hurtigt og nemt kan kopiere hans ’dos and don'ts’.  

Sikkerhedsprogrammer til din computer

Carsten, hvad er dit allerbedste og vigtigste sikkerhedstip?

Det vigtigste er at sørge for, at dit styresystem eller operativsystem (fx Windows, Linux, iOS) og dine programmer altid er opdaterede! Det er simpelthen regel nr. 1 i IT-sikkerhed.

For alle enheder – fx computere, printere, netværksudstyr – og programmer bliver til tikkende bomber under din digitale sikkerhed, hvis de ikke er opdaterede. Problemet er, at når der kommer en sikkerhedsopdatering ud, så kan alle gå ind og se den ’sårbarhed’, som opdateringen beskytter dig imod. Og det kan hackere udnytte til at angribe lige præcist dér, hvor dine programmer og enheder er svage, medmindre du har fået dem opdateret. 

Den gode nyhed er, at det er rigtig nemt at sørge for en regelmæssig opdatering. Eksempelvis er Microsofts indbyggede opdateringsprogram - Windows Update - blevet meget mere stabil end før i tiden. Windows Update sørger for løbende at holde Windows opdateret, så det er en meget central funktion sikkerhedsmæssigt. Og faktisk er de fleste programmer i dag sat op til at opdatere automatisk som standard, men tjek det lige efter for god ordens skyld.

 

Ok. Det lyder nemt nok. Men kan jeg gøre mere for at holde mine programmer opdaterede?

Ja. Det kan stadig være en god ide at bruge et af de mange gode gratis opdateringsprogrammer, som udover at holde de kritiske programmer opdaterede, også giver dig et overblik over dine programmer og deres status. Så skal du ikke tænke mere over opdateringer i det daglige, og du får en besked, hvis der sker en fejl, og du selv skal gøre noget. 

Derhjemme bruger jeg selv gratis versionen af Heimdal til 3. parts programmer. Og til at opdatere drivere og sådan noget på selve computeren bruger jeg Lenovos System Update, fordi jeg har en Lenovo computer. Faktisk har nærmest alle computere i dag et præinstalleret program, der sørger for at opdatere driveren og den slags.

Og lige et lille ekstra tip: Husk altid at spørge sælgeren, når du skal købe ny computer: ”Hvor lang tid fremover vil producenten frigive opdateringer til netop denne computer?”. For når først producenten stopper med at frigive opdateringer, bliver computeren langsomt forældet.

God idé med backup programmer

Er det sikkert nok at bruge gratis software, eller er det bedre at betale for programmerne?

Allerførst skal vi slå en ting fast: Gratis backup programmer, gratis anti malware programmer og gratis anti spyware er en fordel for de fleste – både fordi det er gratis, men også fordi gratis-versionerne dækker de flestes basale behov. 

Men der er selvfølgelig en bagside, som du skal have in mente: Ulempen ved gratis software er, at producenten ikke har nogen forpligtigelser over for dig. Det betyder – helt kort fortalt – at programmet virker i dag, men du har ikke nogen sikkerhed for, at det virker i morgen. Desuden vil mange gratis-versioner hele tiden forsøge at lokke dig til at købe betalings-versionen med beskeder som ”Din licens er udløbet” eller ”Din enhed er i fare”.

Det er også godt at vide, at måden, du ofte ”betaler” for gratis software, er, at du bidrager til videreudviklingen. Det betyder, at data om fx brug, performance og program-fejl ryger tilbage til producenten, som kan se, hvad der er fejlet på din computer, så de kan rette fejlen. Så husk lige at dobbelttjekke, hvad du siger ja til at dele med producenten!

Så konklusionen er, at nærmest alle gratis programmer også findes i en betalingsversion, som tit har flere features og bedre support-mulighed. Men som oftest er de gratis software versioner altså helt i orden og passer super fint til de fleste behov. 

Læs med næsten gang, hvor vi spørger Carsten, hvordan han sikrer sin computer med backup programmer, og om han (også) bruger det samme kodeord til alting. Spoiler alert: Det gør han IKKE.