Gå til hovedindhold
Sådan beskytter du dig online

IT-ekspertens bedste tips til bedre digital sikkerhed – del III

Skal du rydde op i dit software? Må du stadig bruge Internet Explorer? Og er det umagen værd at bøvle med to-trins login? I denne serie spørger vi vores ekspert i IT-sikkerhed, Carsten Midtgaard, hvordan han passer på sikkerheden derhjemme, så du hurtigt og nemt kan kopiere hans ’dos and don'ts’.  

Bruger du tid på at rydde op i gammelt software?

Ja da. Det lyder måske kedeligt, men det er helt generelt en god vane ikke at have programmer installeret, som du ikke har brug for. For det første gør de ingen gavn, for det andet kan de være med til at gøre din computer langsom, og for det tredje kan forældet software i worst case blive en ubeskyttet bagdør direkte ind i computeren, som hackere kan bruge til at få adgang til dine data.

Et par gode eksempler er programmerne ”Java” og ”Silverlight”, som før i tiden skulle bruges mange steder, men som i dag ikke rigtig er nødvendige længere. Så dem kan du rolig afinstallere – hvis du skal bruge dem, bliver de alligevel automatisk installeret igen. 

Og så er der mange, der ikke ved det, men gode, gamle Internet Explorer er altså under udfasning. Microsoft anbefaler selv, at man skifter fra Internet Explorer til Edge, men der findes også andre gode browsere som fx Google Chrome eller Firefox. Du kan se her, hvordan du hurtigt og nemt skifter browser.

 

Afinstaller gammelt software

Sådan afinstallerer du software:

  1. Åbn ”Kontrolpanel” på din computer 
  2. Vælg ”Programmer og funktioner”. Her kan du se en liste over al din software
  3. Nu kan du fjerne software – men pas på, at du ikke kommer til at fjerne noget vigtigt 

 

Det er bøvlet at skulle logge ind både med et kodeord og en sms-kode - bruger du selv to-trins login?

Det kan jeg svare helt klart på: Ja! 

Det er en virkelig effektiv og nem beskyttelse, og jeg bruger to-trins login alle de steder, hvor jeg kan – og særligt på Facebook, LinkedIn og andre sociale medier er det helt afgørende, fordi det ekstra beskyttelses-trin passer på dit login og er virkelig effektiv mod hackere og identitetstyveri. 

To-trins login betyder jo bare, at når du logger ind fra en ny telefon eller computer, så bliver der sendt en ekstra kode til din telefon eller e-mail, som du skal indtaste, før du får adgang til din konto. Og i mange tilfælde kan du også bruge en app, så du bare skal trykke ”Godkend” på din mobil. 
Det er virkelig nemt – og det er næsten det samme system, som vi allerede kender fra Nem ID, hvor du har både fast brugernavn og kodeord, men samtidig skal bruge dit nøglekort – og hvem ville i dag være tryg ved at skulle ordne netbank eller tjekke borger.dk, hvis du kun skulle bruge kodeord og brugernavn?

 

Bruger du administrator-kontoen til alle brugere på hjemmecomputeren?

Nej. Du skal ikke bruge en administrator-konto, når du bare bruger hjemmecomputeren til normal brug. 

Optimalt set, så er der en eller to teknikkyndige bruger, der kender administratorpassword og håndterer administrative ting, som fx at installere programmer, printere mv. Og så skal I kun bruge administrator-kontoen, når der er behov for det – altså når computeren selv popper en boks op og beder om administrator brugernavn og password. Så indtaster I oplysningerne, og så kører det helt gnidningsfrit derfra – du behøver ikke engang at logge af og på igen. Så når du bruger din computer ”helt almindeligt”, så bruger du din standard-bruger.

Du kan se her, hvordan du opretter både en almindelig bruger og en administratorbruger. Og husk så at fratage din almindelige bruger administrator-rettighederne, når du har oprettet en administratorbruger.

Og så sørger jeg altid for, at alle konti er beskyttet med et kodeord – altså uanset om det er en administrator- eller standard-bruger. Det beskytter ret effektivt mod misbrug og kan spænde ben for hackerangreb, fordi kodeordet beskytter adgangen til computeren. 
Et sidste godt tip, hvis flere personer bruger samme computer, er, at alle brugere har hver sin konto, så alle ikke sidder fra den samme konto og arbejder.

Godkendt software

Hvis jeg gør alle de ting, du anbefaler her – er jeg så 100 % sikker?

Det korte og bedrøvelige svar er nej. Der findes ikke 100 % sikkerhed. Men den gode nyhed er, at du har forbedret din sikkerhed væsentligt. 

Du kan sammenligne sikkerheden på en computer, tablet eller telefon med sikkerheden i en bil: Nogle ting gør du for at undgå uheld – ABS-bremser og antivirus-beskyttelse. Andre ting gør du for at mindske skaderne, hvis uheldet sker – airbags, sikkerhedsseler og backup-programmer.

Men uanset hvor meget sikkerhedsudstyr du propper ind i en bil, er du jo aldrig 100 % beskyttet mod uheld. Det samme gælder, når du er online. Men derfor kommer du stadig langt ved at beskytte dig selv så godt, som overhovedet muligt. 

I denne serie har vi spurgt vores IT-ekspert om, hvordan vi bliver bedre til at passe på vores digitale sikkerhed. I del I giver han dig de bedste tips til gratis sikkerhedsprogrammer, og i del II giver han dig de bedste tips til gratis backup programmer.