Gå til hovedindhold
Flere ting bliver digitale

7 tips der beskytter dig mod den nye IT-trussel

Har du hørt om IoT og den nye, digitale trussel? Eller er du ét stort spørgsmålstegn? Uanset om du godt ved, at vi taler om Internet of Things, hvor dine maskiner og enheder kommer online og forbindes trådløst, eller du aldrig har hørt ordene før, så skal du vide, at det er fremtiden. For alarmsystemer, ovne og frysere er allerede online, flere enheder er på trapperne, og dén udvikling stiller nye (og store) krav til din digitale beskyttelse. 

 

Hvad er Internet of Things eller IoT?

Internet of Things (forkortes til IoT) er groft sagt bare det, det lyder som: Tingenes internet. Eller ting, der kommer på internettet. For ordene beskriver en tendens, hvor flere og flere af dine hverdagsting og enheder kan kobles på internettet og være online. Du kender måske allerede fænomenet som Smart Home med online alarmsystemer og IP-kameraer?

Men allerede nu kan din plæneklipper, støvsuger, ovn, fryser, bil, termostater, lyspærer og højtalere også alle sammen kobles på nettet – og udviklingen fortsætter. Det teknologiske analyse- og rådgivningsbureau Gartner forudsiger nemlig, at der vil være 25 milliarder IoT-enheder på nettet i 2020.

Tingenes internet

IoT gør livet nemmere – men det stiller også nye sikkerhedskrav

På mange måder gør de nye IoT-enheder og internet-gadgets din hverdag sjovere og lettere. For pludselig er der en masse ting, som du ikke skal bekymre dig om – robotterne klarer støvsugning, gulvvask og græsslåning. Din ovn og fryser justerer selv temperaturerne og giver alarm, hvis der er problemer. Kaffemaskinen laver selv din kaffe. Og du kan holde øje med hele huset fra din smartphone overalt i verden.

Og med de nye SmartHomes kan dine døre selv låse, radiatorerne indstiller automatisk varmen, når du kommer og går, lyset tænder og slukker selv, og du kan få besked direkte på mobilen, når børnene kommer hjem fra skole – eller hvis der sker noget uventet som brand, indbrud eller oversvømmelse.

Dét giver tryghed i hverdagen, og det gør tingene nemmere på mange måder. Men som altid har medaljen en bagside. For de mange nye online enheder kan gøre dig, din familie og dit hjem sårbar overfor hackerangreb og malware.

IoT-enheder indeholder sensorer og processorer, der arbejder med den data, som sensorerne indsamler. For i bund og grund er IoT-enheder mini-computere, der er forbundet via internettet, og de er sårbare overfor malware og hackerangreb.

 - Sikkerhedsfirmaet Norton 

Mere sårbar overfor hackerangreb

Det skal du vide om online sikkerhed og Internet of Things

For mange af os bliver livet lettere, når vi kan tænde ovnen fra sofaen, åbne døren for håndværkeren fra mødelokalet eller bede Google Assistent om en vejrudsigt og en trafikoversigt, imens vi stadig ligger under dynen.

Men ulempen og risikoen er, at de mange nye IoT-enheder kommer til at lukke cyberkriminelle, hackere og virusangreb ind. For forestil dig lige, hvis nogen får adgang til den data, som dine forskellige IoT-enheder gemmer på. Konsekvenserne af den slags angreb kan være ubehagelige og vidtrækkende. Og det betyder, at antivirusprogrammer, sikker onlineadfærd og malwarebeskyttelse er vigtigere end nogensinde før.

 

7 gode råd til dig, der vil beskytte dit online liv:

  1. Dit modem er hoveddøren til dit digitale hjem. Alle online IoT-enheder i dit hjem er forbundet via dit modem. Det betyder, at du skal sørge for, at sikkerheden er helt i top – og det kræver et kodeord, der er så stærkt som muligt
     
  2. Få et prisvindende sikkerhedsprogram med antivirus, der beskytter dig mod phishing og computervirus
     
  3. Skift dit password ofte, lad være med at genbruge det og del det aldrig med andre – se her, hvordan du laver et sikkert password
     
  4. Forhold dig kritisk til dine apps. Beder en app om adgang til fx dit kamera og dine kontakter uden en god grund, så lad være med at give den adgang
     
  5. Læs ”Vilkår & Betingelser” grundigt, når du installerer nyt software eller sætter nye IoT-enheder op. Det er nemlig her, du kan se, hvordan dine oplysninger og data bliver gemt, delt og brugt
     
  6. Undersøg hvilken form for data din IoT-enhed eller app indsamler om dig, hvordan den beskytter dine oplysninger og gemmer dem. Du kan ofte finde den information under ”Vilkår & Betingelser”, i privatlivsindstillingerne eller hos producenten – fx på deres hjemmeside
     
  7. Husk at opdatere alle apps og enheder. Regelmæssige opdateringer er afgørende, fordi sikkerheden hele tiden bliver opdateret og forfinet – men det kommer dig kun til gavn, hvis du opdaterer

Kilde: https://us.norton.com/internetsecurity-iot-what-is-the-internet-of-things.html

 

Hvad er et godt antivirusprogram?

Et antivirusprogram kan beskytte dig og din familie imod online angreb. Men det kræver, at du vælger et godt program, der hele tiden opdateres – og det er ikke altid de gratis versioner, der er bedst. 

Som minimum bør programmet indeholde antivirus, firewall og browser- samt bankbeskyttelse. Særligt din firewall er vigtig, for det er dit første forsvarsværk mod hackerne. Og det er også en fordel, hvis du er beskyttet imod phishing og ransomware. 

Men et godt antivirusprogram er ikke altid nok. For nogle IoT-enheder kan måske slet ikke bruge dit antivirusprogram, fordi deres computerkraft og processorer er begrænset. Derfor er det en god ide at følge de 7 råd som et ekstra supplement, så du altid er godt beskyttet uanset hvad.