Gå til hovedindhold
Online beskyttelse

IT-ekspertens bedste tips til gratis backup programmer – del II

Hvad er de bedste gratis programmer til backup, hvordan bruger du dem, og er det egentligt en dårlig idé at genbruge dit kodeord? I denne serie spørger vi vores ekspert i IT-sikkerhed, Carsten Midtgaard, hvordan han passer på sikkerheden derhjemme, så du hurtigt og nemt kan kopiere hans ’dos and don'ts’.

Hvilke gratis anti spyware programmer og gratis backup programmer bruger du derhjemme?

Jeg bruger den indbyggede sikkerhedsløsning i Windows 10, Windows Sikkerhed, som har både anti malware og firewall. Windows Sikkerhed holder øje med de basale ting og giver besked, hvis der er noget galt. Det kan sagtens bare være småting, den finder, men det kan også være mere alvorlige trusler, du bliver gjort opmærksom på og skal gøre noget ved.

Hvis det ser sådan her ud  Windows sikkerhed godkendt, så er der ikke fundet nogle problemer. Men hvis du ser et gult udråbstegn  Windows sikkerhed advarsel, skal du klikke på skjold-ikonet og følge vejledningen. 

Til backup bruger jeg Veeam, som har en gratis version med mange af de rigtig lækre features. Men hvis backuppen skal have den helt rigtige effekt, når du står og har brug for den, skal du også have lavet et bootmedie. Her bruges typisk bare en USB-nøgle, hvor du fortæller Veeam, at den skal lave et bootmedie til dig.

Og det har faktisk næsten lige reddet mig: Min disk i computeren derhjemme gik i stykker og umiddelbart havde jeg mistet en masse filer, billeder og dokumenter. Men fordi jeg bruger et gratis backup program som Veeam, kunne jeg bare købe en ny disk og overføre den backup, som Veeam var sat op til at lave. Så hvad der kunne have været en katastrofe af mistede familiebilleder og tabt arbejde, blev bare til en hurtig tur ned i computerbutikken efter en disk. Og på samme måde kan automatisk backup redde dig, hvis du bliver ramt af virus eller malwareangreb, så jeg kan kun anbefale, at du får et backup program så hurtigt som muligt.

Backup programmer til computeren

Hvordan er det med kodeord – må de genbruges, eller findes der gratis software, der kan hjælpe?

Du må aldrig nogensinde genbruge dit kodeord eller dele det med andre. Det er simpelthen en kæmpe sikkerhedsrisiko, hvis du gør det, så jeg har forskellige koder til det hele. 

Problemet med at genbruge kodeord er, dit brugernavn meget tit bare er din e-mailadresse. Så hvis en hjemmeside som fx Facebook bliver hacket, og dit kodeord bliver stjålet, så har hackerne både din e-mail og dit kodeord. Og så har de altså også fuld adgang til alle de andre steder, hvor du har brugt samme kodeord og e-mail. 

Nu tænker de fleste måske ”Jamen hackerne finder da aldrig lige præcis de hjemmesider, hvor jeg har en profil – der er jo millioner af hjemmesider på internettet”. Men det er forkert, for risikoen er faktisk stor. I dag har hackerne desværre software-robotter, som lynhurtigt scanner internettet med det stjålne brugerdata (også kaldet password leaks) og giver hackerne besked, hvis der er et succesfuldt login med dit kodeord. 

Et lille bonustip: Skriv din e-mailadresse ind her. Så kan du se, om din e-mail har været involveret i et af de kendte password leaks. 

Og jo, det er super svært at huske alle de kodeord, så derfor bruger jeg en gratis passwordmanager nemlig LastPass. Der er en gratis software, der hjælper med at huske mine kodeord, så jeg ikke skal kunne huske dem alle sammen på én gang. I stedet skal jeg kun huske det ene kodeord til LastPass, og så har jeg adgang til alle mine kodeord – og derfor er det også helt afgørende, at kodeordet til Lastpass er stærkt.

Beskyt dig mod hackere

Men… Er det ikke et problem, hvis LastPass bliver hacket?

Jo, det er fuldstændig rigtigt. Du har jo samlet det hele ét sted, når du bruger en passwordmanager. Men min vurdering er, at den samlede risiko er meget mindre, end hvis du bruger samme password flere steder.

Alternativt kan du lave din egen kodeordshusker - fx et Excel-ark - som du beskytter med at password. Erfaringen siger mig bare, at det ”sander til” over tid, og så ryger overblikket. Det har jeg i hvert fald selv oplevet. Men det kan være et brugbart alternativ til en ”rigtig” password-manager, hvis man er mere tryg ved det.

Du lader til at være fortaler for brug af de gratis programmer. Skal jeg bare bruge løs?

Jeg er meget begejstret for det, ja. I hvert fald så længe du husker at være opmærksom, når du downloader og installerer softwaren - men det gælder i øvrigt både gratis- og betalingsversionerne. De kan jo svinge i kvalitet ligesom alt andet, og der har da desværre været enkelte eksempler på software, der har indeholdt malware.

Og så skal du altid huske at være opmærksom på, hvad du siger ja til at dele af data, når du installerer programmerne. 

Læs med næsten gang, hvor vi spørger Carsten, hvorfor man skal rydde op i gammel software, om to-trins login virkelig er besværet værd, og hvorfor det ikke længere er en god idé at bruge Internet Explorer. Du kan læse Del I: IT-ekspertens bedste tips til gratis sikkerhedsprogrammer her.