Gå til hovedindhold
Se tv når det passer dig

Vi streamer som aldrig før - men det er ikke et farvel til flow-tv

Du har måske hørt det (en hel del) gange før: Vi danskere bliver mere og mere digitale, vi er vilde med at streame, og streamingtjenesterne brager frem, imens faste tv-kanaler og flow-tv har trange kår. Men er det hele sandheden, og skal du frygte, at dit faste tv meget snart er fortid? Det helt korte svar er ”Nej”, men læs lige med her og få ro i sinde. 

Bare rolig - flow-tv er stadig populært

2020 startede med nyheden om, at DR har lukket flere af deres faste flow-kanaler til fordel for mere streaming-indhold. Kort efter udkom DR’s årlige undersøgelse af danskernes medieforbrug, som igen viser, at streaming bliver mere og mere populært, imens særligt de unge ser mindre flow-tv end tidligere. 

Så hvis du er en af de mange, der nyder at tænde for tv’et, læne dig tilbage og lade aftenens faste sendeplan sikre dig din underholdning, så er det helt naturligt med lidt nervøsitet og skepsis, for betyder det mon, at streaming snart overtager flow-tv fuldstændig? 

Men bare rolig, det gør det ikke – flow-tv er stadig meget, meget populært, og du kan også sagtens se alle DR’s tv-kanaler endnu (Spoiler alert: Se hvordan du ser DR’s tv-kanaler til sidst i artiklen).
 

Vi streamer som aldrig før

Hvad er flow-tv overhovedet?

Flow-tv. Almindeligt tv. Traditionelt tv. Kært barn har som altid mange navne. Fælles er det, at de betyder én ting: tv på den gode gamle måde, hvor du tænder for dit tv og ser programmerne på det tidspunkt og i den rækkefølge, som de bliver sendt i tv-guiden eller sendeplanen. Med flow-tv kan du ikke selv hoppe frem og tilbage i tiden og vælge det, du vil se. 

Det betyder, at forskellen på flow-tv og streaming faktisk ”bare” er, at med flow-tv tænder du for dit tv og ser de programmer, der nu engang bliver sendt på den tv-kanal, du ser.  

Når du streamer, bestemmer du derimod selv, hvad du vil se. Du vælger, hvilken streamingtjeneste du vil bruge, og hver streamingtjeneste tilbyder et hav af forskellige programmer, film og serier. Du er altså ikke bundet af en sendeplan, programoversigt eller tid og sted, fordi alt indholdet er tilgængeligt hele tiden.

Læs også: 5 gode grunde til at se serier

Er vi på vej fra flow-tv til ren streaming?

Det helt korte svar er: Nej. Det mere nuancerede svar er: Tjo, jo måske, men det tager virkelig, virkelig lang tid. Her er ikke tale om en revolution, men en langsom evolution. Og der er altså forskel. 

For selvom danskerne er vilde med at streame, så betyder det ikke, at faste tv-kanaler og flow-tv er på vej ud. 

De traditionelle medier står fortsat for størstedelen af danskernes tidsforbrug på medier og lægger beslag på over halvdelen af de minutter, som danskerne bruger dagligt […] Dog taber de traditionelle medier igen i år terræn til streaming af tv-indhold samt streaming af radio, musik og podcasts, der står for en fjerdedel af tidsforbruget blandt hele befolkningen

Kilde: DR, Medieudviklingen 2019

DR’s nyeste undersøgelse af danskernes medieforbrug viser nemlig, at selvom 15 procent af vores medieforbrug er streaming, så er 30 procent stadig helt almindelige flow-tv (resten går med radio, online surfing, sociale medier og online spil). Samtidig viser tallene, at rigtig mange bruger streaming-tjenesterne som supplement til flow tv. 

Det betyder, at selvom streaming vinder frem, skal du ikke frygte, at dine tv-kanaler lukker i morgen. I stedet kan du betragte streaming som et godt – og meget spændende – supplement til det normale flow-tv. 
 

Flow-tv og streaming supplerer hinanden perfekt

Du kan altså godt ånde lettet op! Men hvad betyder det så, når vi hele tiden hører, at streaming bliver mere og mere populært?

For langt de fleste er situationen den, at streaming og flow-tv supplerer hinanden, så de får det bedste fra begge verdener:

Rundt regnet brugerne danskerne i snit lige i underkanten af tre timer på at se tv og streaming dagligt, hvoraf traditionelt tv står for lidt mere end to timer dagligt, mens streaming udgør omkring tre kvarter […] For Netflix har ikke nyheder og kun en begrænset mængde dansk indhold, mens DRTV omvendt ikke er rig på film. Ingen af tjenesterne har rettigheder til Premier League, hvilket Viaplay til gengæld har

Kilde: DR, Medieudviklingen 2019

Så ja, der er flere og flere i dag, der streamer. Men det er altså stadig en lille gruppe af danskerne, der kun streamer og ikke samtidig ser en eller anden form for flow-tv. 

Så hvis du nyder at synke ned i sofaen lørdag aften og lade tv-guiden diktere din weekend-underholdning, så behøver du ikke frygte, at den mulighed snart hører fortiden 

Din guide til streaming

Guide: Sådan streamer du DR’s tv-kanaler

Det er jo alt sammen meget godt. Men faktum er stadig, at DR har lukket tre af deres faste flow-kanaler – DR3, DR Ultra og DR K, som smelter sammen med DR 2. Så hvordan kan du nu se DR’s tv-kanaler? 

Der er faktisk flere forskellige muligheder, som afhænger af, hvordan du helst vil se tv – på din tv-boks, med et Chromecast, via en hjemmeside eller på DR’s egen app ’DRTV’.  
 

Sådan kan du stadig se DR’s tv-kanaler:

På din Stofa Tv-boks finder du DR’s tv-kanaler på flere forskellige måder: 

  • Du finder alle tv-kanalerne i ”Tv-guide”
  • Du kan finde de forskellige programmer fra tv-kanalerne under menupunkterne ”Film”, ”Serier”, ”Børn” og ”Udsendelser”
  • Under ”Leverandører” kan du åbne DRTV direkte på dit eget tv og se DR’s tv-kanaler

Sådan streamer du nemt og enkelt

Sådan streamer du på mobil, tablet, tv og computer 

Hvis du helt generelt vil vide mere om, hvad er streaming, og hvordan streamer jeg, så kan du hoppe direkte over til vores nemme guide her, som hurtigt og sikkert hjælper dig igennem streamingjunglens mange muligheder og fordele.