Gå til hovedindhold
Sikkerhed på nettet

Har du styr på din sikkerhed på nettet?

Vi er mere og mere online. Både børn og voksne og dem midt imellem. Dét er ingen nyhed eller hemmelighed.

Men hvordan beskytter du bedst dig selv og din familie, når I er online? Ville du miste alle dine billeder og dyrebare minder, hvis din smartphone blev stjålet i dette sekund? Har du styr på sikkerhedskopier, forældrekontrol og dit spamfilter – og hvor stærkt er dit password egentlig?

Vi har samlet det hele til dig her, så snup en kop kaffe, læs med og få styr på din digitale sikkerhed.

Hvordan laver du en sikkerhedskopi – og hvorfor?

Åh nej. Smuttede din smartphone ud af hånden og landede med skærmen først i asfalten? Røg der en kop kaffe ned i computeren? Eller blev din tablet stjålet? Så kan du godt sige farvel til dine billeder og det vigtige dokument, du har gemt på dit skrivebord – medmindre du har lavet en sikkerhedskopi af din iPhone!

Har du bare én eneste gang mistet alt din data – dine billeder, musik, filer etc. - så ved du, hvor meget panik det skaber. Men det kan du nemt undgå ved at sikkerhedskopiere.

Hvad er en sikkerhedskopi?

En sikkerhedskopi - eller en backup, som det også kaldes – er kort fortalt en kopi af alt dit data, så du kan genskabe det, hvis din enhed går i stykker eller bliver stjålet. Du kan både lave en sikkerhedskopi på en ekstern harddisk, men du kan også gemme ’i skyen’ eller i din iCloud, hvilket bare betyder i en online database eller en online server.

Og der er mange fordele ved jævnligt at lave en sikkerhedskopi af din iPhone eller iPad:

  • Når dit data er gemt i iCloud, er det krypteret og bliver beskyttet af et professionelt datacenter
  • Det kræver ikke andet end internetadgang, så glem alt om at bøvle med kabler og tilslutning
  • De fleste enheder kan indstilles til at sikkerhedskopiere automatisk
  • Alt dit date er online, så du nemt kan få adgang til dine ting, når og hvor du vil

Sikkerhedskopiering

Sikkerhedskopi fra din iPhone til iCloud og iTunes

Du kan både sikkerhedskopiere via iTunes og iCloud.

Sikkerhedskopi i iTunes

  1. Åbn iTunes og log ind
  2. Vælg din iPhone, iPad eller iPod i iTunes
  3. Tryk på ”Sikkerhedskopier nu”
  4. Nu kan du i oversigten se tidspunkt og dato for din sidste sikkerhedskopi. Tjek, at tiden stemmer, og så er du færdig

 

Sådan sikkerhedskopierer du via iCloud

  1. Sørg for, at din iPhone eller iPad er online
  2. Vælg ”Indstillinger”, tryk på dit navn og tryk på ”iCloud”
  3. Klik ”iCloud-sikkerhedskopi” og ”Sikkerhedskopier nu”
  4. Nu kan du se dato og tidspunkt for din sidste sikkerhedskopiering. Tjek, at tiden stemmer, og så er du færdig

Vil du vide mere, kan du se flere guides.

 

Hvordan undgår du spam?

"Bling. Bling. Bling". Du kigger væk i seks minutter, og så er der tikket 12 nye mails ind med underlige reklamer og breve fra en afdød nigeriansk prins, der vil forære dig en million dollars i bytte for dit NemID. Genkender du det? Så skal du have et spamfilter!

Hvad er et spamfilter? Og hvad er spam?

Spam betyder helt enkelt ’reklamer, du ikke selv har bedt om, som sendes uopfordret til dig’. Formålet med spam er ofte at lokke dig til at købe forskellige ting via nettet eller at snyde personlige oplysninger fra dig - fx dit kontonummer, koden til dit NemID og lignende.

Heldigvis kan du beskytte dig selv med et spamfilter. Men hvad er et spamfilter? Et spamfilter er et lille program, der automatisk begrænser mængden af uønskede e-mails i din indbakke ved at analysere afsenderen af e-mailen. Når dit spamfilter finder spam, ender det i mappen ”Uønsket post”.

Husk at opdatere dit spamfilter

Spam bliver hele tiden ændret og tilpasset i forsøget på at snyde spamfilteret. De fleste spamfiltre opdateres automatisk, men det er vigtigt, at du altid siger ”Ja tak”, hvis dit spamfilter skal opdateres.

Der findes mange forskellige spamfiltre, og du kan tit finde et gratis på nettet.

Husk spamfilter

Beskyt dine børn med forældrekontrol

Nogle gange er det livreddende at stikke børnene en iPad eller computer, imens du ordner aftensmaden, hopper i bad eller lige trækker vejret. Men har du styr på, hvad de ser? To klik og et swipe for meget kan nemlig være forskellen på, om dine børn ser ”Gurli Gris” eller noget helt andet og langt mere uhyggeligt.

Derfor er det en genial ide at have forældrekontrol på Netflix, YouTube samt en Microsoft forældrekontrol – og det tager kun fem minutter at sætte op!

Hvad er forældrekontrol?

Forældrekontrol er en funktion på fx Netflix, YouTube og i Microsoft, hvor du begrænser adgangen til udvalgte hjemmesider, tv-kanaler, film eller YouTube-kanaler. Ofte skal du bare ind i indstillinger og lave en kode, som så skal indtastes, hvis man vil have adgang til det låste indhold.

Og synes du, at teenageren bruger for mange timer online? Så kan du lave en tidsbegrænsning med din forældrekontrol i Windows eller med Stofa SafeSurf.

Lav en Microsoft forældrekontrol

Vil du vide mere om, hvordan du optimerer sikkerheden i Windows? Se her, hvordan du laver en Microsoft forældrekontrol til Windows 10 og Xbox One.

Sådan laver du en Netflix forældrekontrol

På Netflix har du faktisk to forskellige muligheder for at styre, hvad dine børn kan se – en hård kontrol med pinkode og en blød kontrol med aldersgrænse. Læs mere her.

Få fuld forældrekontrol med SafeSurf

Med det prisvindende sikkerheds- og antivirusprogram Stofa SafeSurf får du bl.a. en af landets mest innovative forældrekontrol-funktioner, så du trygt kan lade dine børn være online.

Med forældrekontrol i SafeSurf kan du spærre adgangen til bestemte sider på nettet, hvor du ikke ønsker at dine børn skal færdes. Du kan også spærre for voksenindhold, når dine børn søger på Google, Yahoo og Bing. Og synes du, at dine børn bruger for meget tid på computeren, kan du med forældrekontrol lukke for adgangen til nettet i bestemte tidsrum

Få mere at vide om SafeSurf.

SafeSurf

Hvordan laver du en stærk adgangskode?

Dit telefonnummer? 123456? Eller navnet på dit kæledyr sammen med dit postnummer? Har vi lige gættet din kode? Så er du i alvorlig risiko for at få hacket din konto.

I dag har hackere udviklet en lang række værktøjer, der kan aflure, gætte eller regne din adgangskode ud, hvis den er for svag. Derfor er det vigtigt, at du husker følgende, når du laver en adgangskode:

  • Lav en kombination mellem tal og store og små bogstaver – men lad være med at bruge ’Passw0rd’
  • Som tommelfingerregel bør din adgangskode være mellem 8 og 16 tegn lang
  • Brug gerne et eller flere specialtegn
  • Genbrug aldrig din adgangskode, for så kan hackere få adgang til alle dine konti på én gang
  • Del ikke din adgangskode med andre