4 serieklassikere der burde være pensum for enhver serienørd
Hvis dine ord skal veje tungt nede i det lokale serie-klubhus, er der en bunke serier, som du som serienørd bør og skal kende.
Hvis dine ord skal veje tungt nede i det lokale serie-klubhus, er der en bunke serier, som du som serienørd bør og skal kende.
Skal dine serieanbefalinger veje lidt ekstra på slikskålen, så fordrer det, at du som minimum har kendskab til en håndfuld serieklassikere. En præst, der prædiker Biblen, bliver jo som minimum også nødt til at vide, hvad bogen grundlæggende handler om, ik’?
Derfor har vi på Vi Elsker Serier udformet et lille serie-pensum, der bør indgå i en hver dansk serienørds serie-dannelse. Der er selvfølgelig tale om både danske og udenlandske serier, der – for de flestes vedkommende – stadig holder i dag.
Serierne findes på et bredt udvalg af streamningtjenester, og har du ikke adgang til dem alle, er der hjælp at hente. For er du eller overvejer du at blive kunde hos Stofa, får du nemlig adgang til en bred skare tv- og serietjenester, der sikrer, at du bliver en god serie-studerende.
Du bliver altså dannet udi serieklassikerne men får samtidig rig mulighed for at specialisere dig inden for fag som eksempelvis psykologisk thrillers, lårklaskende komedier, tunge dramaer og nordic noir-krimier.
Du kan læse mere om Stofas udvalg af streamingtjenester her.
Men tag plads, find fjernsynet frem, og så starter vi først lige med en hurtig pensumgennemgang af første semesters serieklassikere.
Der er en grund til at denne serie går under betegnelsen "klassiker". Det vidner seriens 21 Emmy Awards først og fremmest om. Samt det faktum, at seriens og dens hovedperson, Tony Soprano, er blevet skole for nogle af de største serier, vi fik i 00’erne og 10’erne. En inspiration, der også har rakt helt ind i litteraturen, hvor forfatteren Jennifer Egan har fortalt, at hendes 2011 Pulitzervindende bog Tæskeholdet Banker På er direkte inspireret af The Sopranos.
En bog, der hverken handler om mafioso-bosser og maskulinitet. Det gør The Sopranos i virkeligheden heller ikke. Grundlæggende er det en serie om en 40-årig mand, der i en eksistentiel krise kæmper med depression, stress og meningen med livet.
Altså handler den om at være et menneske, hvilket måske er grunden til, at The Sopranos ligger i top tre på alverdens lister over de bedste tv-serier nogensinde.
Foto: The Sopranos. ©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.
På top 3-listerne finder du i øvrigt også The Wire (2002 – 2008). Det har derfor antændt mange hidsige diskussioner om, hvilke af de to serier, der er bedst.
Hvilket er lige meget. Du kommer til at elske dem begge. Spørgsmålet er blot, om du forelsker dig mest i serien, der undersøger psyken eller samfundets strukturer. The Wire excellerer i sidstnævnte.
Serien bygger på The Wire-skaber David Simons erfaringer som kriminalreporter på Baltimore Sun. I over fem sæsoner tages der livtag med samfundets institutioner. Men alt sammen med en fernis af brutalt ghetto-gangster-liv trukket henover.
Foto: The Wire. ©2020 Home Box Office, Inc. All rights reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc.
"Sandheden er derude" lød sloganet på Fox’ monsterpopulære sci-fi-serie The X-Files (1993 – 2002), der strakte sig over 11 sæsoner.Det der internet var helt nyt, da serien (Strengt Fortroligt på dansk) startede i 1993. Og måske var det netop den revolutionerende adgang til myriader af information, som fik seriens plots om UFO’er, deep state og horror-sci-fi til at ramme så rent ind i 90’ernes tv-stuer.
I serien følger vi FBI-makkerparret Fox Mulder (konspirationsteoretikeren) og Dana Scully (skeptikeren), der er sat til at undersøge sager af paranomal natur. 202 afsnit med paranomale sager lyder måske lidt op ad bakke, men serien holdt, fordi den bevægede sig i så mange genrer, mens afsnittene var så forskelligt bygget op og sat sammen.
Foto: The X-Files/Viaplay
Endnu en epokegørende serie for 90’erne. Det kan det hav af priser, som Seinfeld (1989 – 1998) har fået, alene være bevis på. Og så det faktum, at der går en direkte tråd fra Seinfeld til så godt som alle venne-sitcoms, der er fulgt efter siden hen.
Serien blev berømt for at handle om ingenting, men det er alligevel ikke helt sandt. Set gennem Jerry Seinfeld og hans venner handler Seinfeld nemlig grundlæggende om menneskelig tåbelighed.
Dog altid serveret med et glimt i øjet, som vi kender det fra Klovn, Venner, Curb Your Enthusiasm, How I Met Your Mother, Big Bang Theory og alle de andre store komedieserier, der står på skuldrene af Seinfeld.
Foto: Seinfeld/c-more