Gå til hovedindhold

Få styr på dit serie-slang

Hvis der er noget, der kan få samtalerne i gang ude ved kaffeautomaterne og i frokoststuen på arbejdspladserne, så er det serier. Under snakken kan du måske komme til at tænke: ”Hvad betyder de der termer, de bruger, når de snakker om serier? Er jeg helt lost, fordi jeg ikke kender dem?”.

Vi har derfor besluttet os for at overskueliggøre de mest kendte termer fra serieverdenen, så du ikke behøver at ligne et stort spørgsmålstegn, når snakken falder på det populære emne serier. Som du vil se i listen herunder, har vi lige som med mange andre ord også adapteret amerikanske begreber i det danske sprog, når vi taler om serier.
 

Binge-watching

Måske det mest populære begreb af dem alle. At Binge-watche betyder kort fortalt at konsummere en stor mængde afsnit af din favoritserie over en meget kort periode. Man kan i øvrigt lægge ordet at binge foran mange andre handlinger såsom at spise og drikke. Man bruger enten ordet at binge eller at binge-watche.

Udtales: ”Binch-wåtche” eller ”Binche”.

Serien Good Behavior

(Foto: Good Behavior, TNT)

Binge-værdig/Binge-worthy

Ja, den har du sikkert regnet ud: Serier der er værdige at konsummere utroligt mange afsnit af på én gang.

Binge-værdige serier hos Stofa:

The Last Ship hos TNT

(Foto: The Last Ship, TNT)

Spoilers

Begrebet spoiler dækker over en temmelig nederen tendens blandt nogle personer til at afsløre afgørende detaljer fra en serie. Dette begreb kaldes spoilers, hvilket man også kan kalde personerne bag handlingen. 

Et godt eksempel er populære mordgådeserier som f.eks. Twin Peaks eller mastrodont-serier som Game of Thrones, hvor hypen er stor. Her skal man virkeligt forstå at skærme sig både fra venner og sociale medier, hvis man ikke vil spoiles.

Serier med stor spoiler-risiko, og som du kan se med HBO Nordic:

  • Twin Peaks
  • Game of Thrones

GoT sæson 8

(Foto: Game of Thrones, HBO Nordic)

Post Season Finale Syndrome

Det er måske ikke det mest mundrette begreb sammenlignet med de andre, men det er ikke desto mindre ganske virkeligt for hardcore seriefans. Syndromet dækker over den følelse af tomhed, der kan ramme dig, når din favoritserie har nået sit finaleafsnit, og du så skal vente, ja måske år, på næste sæson. Det er noget, der kan give negativ effekt på hjernens belønningssystem.
 

Netflixandchill

Nu til den frække Netflixandchill. Her er ikke tale om bare at se serier, men at se serier som et påskud for at være intime sammen i sofaen, sengen eller hvor nu fantasien leder dig og din partner hen. 

Vi ser tit eksempler på folk og for den sag skyld medier, der ikke helt kan forstå, at der er erotiske undertoner i dette hjemmeopfundne udtryk. Vi hos Vi elsker serier hylder selvfølgelig alle aspekter af samvær, der er koblet op på at se serier så folkens, lad os da bare Netflixandchill.

Vi håber, du er blevet klogere på de forskellige begreber med vores lille guide her.