Gå til hovedindhold
Hacker

Computervirus, phishing mails eller identitetstyveri – ved du, hvad der truer dig?

Hvad er du mest bange for, når du er online: A) Identitetstyveri. B) Stjålne bankoplysninger. C) Falske phishing mails med computervirus? Siger du A og B? Det tænkte vi nok – for det er vi næsten alle sammen. Og det kan desværre få alvorlige konsekvenser.

En ny stor undersøgelse viser nemlig, at du (sandsynligvis) undervurderer, hvad der truer dig mest, når du er online. For imens digitalt identitetstyveri og stjålne bankoplysninger bekymrer danskerne mest, så er phishing mails med ondsindede computervirusser en langt mere reel og alvorlig trussel. Det viser undersøgelsen lavet af YouGov på vegne af Stofa.

Her har vi spurgt 2.006 danskere, hvilken online trussel de frygter mest. Cirka halvdelen svarer, at de er mest bekymret for identitetstyveri (55 procent) eller misbrug af deres bankoplysninger (49 procent), imens kun 6 procent er bange for phishing – og det selvom hver tredje dansker har oplevet et phishing-angreb. Men hvorfor er vi ikke mere bange for noget, som næsten alle oplever?

Hver 3. har oplevet phising angreb

Hvorfor undervurderer vi faren ved phishing?

Du har sandsynligvis fået en phishing mail før – altså en falsk e-mail på gebrokkent dansk fx fra nigerianske prinser, der vil give dig en formue, hvis du klikker på et meget mistænkeligt link. Og det er desværre netop den skjulte fare ved phishing, fortæller Henrik Larsen, chef for DKCERT og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed:

Mange undervurderer phishing, fordi de forbinder det med dårligt oversatte e-mails, hvor den kriminelle hensigt er tydelig at gennemskue, men det er en af de helt store trusler online, der hele tiden forfines, også af personer der har helt styr på det danske sprog og grammatik. Ofte har de it-kriminelle brugt tid på at sætte sig ind i deres ofre, for der er jo rigtig mange informationer at hente på de sociale medier i dag om folk og deres interesser, som kan bruges til at gøre phishing mails meget sværere at gennemskue. Og så er der pludselig ikke langt til identitetstyveri eller misbrug af bankoplysninger, for det starter ofte med et succesfuldt phishing-angreb.

I dag kan en phishing mail med computervirus derfor sagtens være skrevet på fejlfrit dansk med en personlig hilsen fra din bankrådgiver – med korrekt navn og underskrift. Og hvordan kan du så se, om det er phishing?

Mange undervurderer faren ved phising

Hvad er phishing, og hvad er en phishing mail?

Phishing eller phishing mails er kort fortalt en e-mail eller en besked via sociale medier, hvor svindlere forsøger at fiske (phishe) dine personlige oplysninger fra dig.

Ofte ligner hackernes phishing mail en e-mail fra en troværdig afsender som Apple, din tv-udbyder, Skat eller Nets.

Den falske e-mail forsøger så at narre dig til at dele dine personlige oplysninger – CPR-nummer, bankoplysninger, kortoplysninger, NemID – ved at lokke dig til at klikke på et link, indtaste dine oplysninger i hackernes programmer eller installere en fil med en computervirus. Lykkes det, kan hackerne enten misbruge din data, overtage din computer eller sælge dine oplysninger videre. 

Hvad er et phishing-angreb?

  • En falsk e-mail fra din bank, hvor de beder dig om at indsende eller indtaste dine oplysninger via e-mail eller et link
  • En anmodning om, at du klikker på et link for at opdaterer din kode til fx netbank, Pay Pal eller Verified by Visa
  • En e-mail med en mistænkelig fil, som du enten skal hente eller installere
  • En e-mail fra fx NemID, Nets, Skat eller din bank, hvor du skal følge et link og indtaste dine oplysninger

Hvad er et phising angreb?

Hvordan beskytter du dig imod phishing mails?

Der er heldigvis mange ting, du selv kan gøre for at undgå phishing og computervirus – og det vigtigste råd er at huske din sunde fornuft og at være skeptisk overfor alle, der beder om dine personlige oplysninger: Ser hjemmesiden eller e-mailen mistænkelig ud? Skriver en offentlig myndighed pludselig til dig ud af det blå? Er der stavefejl eller et forældet logo? Så skal du altid trykke ”slet”.

Sådan beskytter du dig online:

  1. Få et sikkerhedsprogram med antivirus, der beskytter dig mod phishing og computervirus – du skal bare huske at opdatere det. Få et prisvindende antivirusprogram for kun 20 kr./md.
  2. Klik aldrig på noget, der ser mistænkeligt ud
  3. Husk på at din bank, Nets, Skat og andre offentlige institutioner aldrig beder dig om at dele dine oplysninger på e-mail
  4. Udlever aldrig personlige oplysninger på e-mail, sms, i telefonen eller via sociale medier
  5. Tjek regelmæssigt dine kontoudtog for mistænkelige overførelser
  6. Skift dit password ofte, lad være med at genbruge det og del det aldrig med andre – Se her, hvordan du laver et sikkert password
  7. Pas på åbne wifi-netværk – populært kaldet wifi hotspots – fordi de ofte er usikre og giver hackere nem adgang til at kigge dig over skulderen, hvis du fx tjekker netbank

 

Hvad er en computervirus?

En computervirus er et lille og ofte ondsindet computerprogram, der bliver installeret på din computer. Nogle computervirusser giver hackere adgang til at overtage din computer og dit webcam; nogle overvåger, hvad du skriver på tastaturet og aflurer fx adgangskoder og CPR-nummer; og nogle får din computer til at bryde sammen.

Ofte bliver en computervirus ”listet” ind via et link eller en fil, som du har fået fx i en phishing mail. Typisk vil computervirussen først sprede sig, når du åbner programmet – og meget ofte er virussen i stand til at sende sig selv videre til dine e-mailkontakter eller til dine venner på fx Facebook og Instagram.

Det gode er, at det altid kræver, at du gør noget aktivt, før computervirussen får adgang til din computer – så hvis du passer på, kan du helt undgå det ved aldrig at åbne filer og programmer fra en afsender, du ikke har 100 % tillid til.