Gå til hovedindhold
Sådan laver du en hastighedstest

Undgå de 3 klassiske fejl, når du laver hastighedstest

Internet og hastighed kan være en svær størrelse. Du betaler for en hastighed, men hvordan ved du, om du rent faktisk får det, du betaler for? Du kan jo ikke se det. Heldigvis er der en masse online hastighedstest, hvor du helt gratis kan teste dit internet og få et her-og-nu billede af din hastighed.

Hop ind på en hastighedstest. Tryk start. Se dit resultat. Det lyder jo nemt. Men pas på! For der er tre helt klassiske fejl, som du skal undgå, hvis din hastighedsmåling skal kunne bruges til noget som helst.

3 klassiske fejl når du laver en hastighedstest

1. fejl - Du tester på wifi

Allerførst er det vigtigt, at du bruger et internetkabel til at forbinde din computer direkte med dit modem. For uanset hvad du gør, vil du altid miste lidt af din hastighed, når du bruger wifi (trådløst internet) i stedet for en kablet internet-forbindelse.

Det skyldes, at dit wifi består af radiosignaler, der sendes fra dit modem og ud til din enhed (fx din computer, mobil, tablet, tv-boks). De radiosignaler bliver svækket af afstanden og bremset af de ting, som signalet støder ind i.

Derfor er det gode tip også, at du altid bruger kablet internet til:

  • Spillekonsoller – fx Nintendo, Xbox og PlayStation
  • Din tv-boks
  • Dit Apple TV
  • Din gaming PC

Vil du undgå dårligt wifi? Se hvordan her.

 

2. fejl - Du tester, imens andre er online

Kig dig lige omkring. Er ungerne i gang med at streame serier og spille online? Kører dine Sonos højtalere? Er dit alarmsystem online og tændt? Eller har du andre ting, der bruger internet? Det hele skal slukkes.

Hvis du skal have et reelt og retvisende billede af din hastighed, skal du først slukke alt det, der bruger internet – også din trådløse printer, Philips hue lyspærerne og dine smart termostater på radiatorerne.

Forklaringen er, at de forskellige enheder og wifi-gadgets alle sammen bruger en lille smule internet hele tiden. Og det løber op. Så hvis det hele er tændt, bliver din hastighed målt forkert.

 

3. fejl - Du tester uden at lukke alle programmer

Har du slukket alle baggrundsprogrammerne? Både Skype, dit antivirus, Dropbox og Spotify?

De små programmer, der kører i baggrunden, når du starter op, sluger altid en lille del af din internethastighed. Derfor skal de slukkes, hvis du vil vide præcist, hvor hurtigt dit internet er.

MEN husk nu endelig at slå din firewall og antivirusprogrammer til igen, når du er færdig med at teste, så du er beskyttet mod virus og malware.

Der kan være flere forklaringer på en langsom hastighed

Er dit internet for langsomt?

Har du fulgt de tre trin, men din hastighed er stadig langsom? Det kan der være flere forklaringer på fx:

Ældre og langsomme computere kan have for lav ydeevne og RAM-kapacitet til at trække de høje internethastigheder.

Ikke-opdaterede browsere kan koste dig hastighed. Sørg for at opdatere din internetbrowser (Internet Explorer, Google Chrome, Firefox etc.), så du bruger den nyeste version – og så er det også en god ide at slette gamle filer og rydde din søgehistorik, fordi de fylder din computer med cookies og gemte informationer, som sluger din hastighed.

Du kan teste din hastighed her.