Gå til hovedindhold
Sådan streamer du

Hvad er streaming? Og hvordan streamer man?

Streaming bliver mere og mere populært. Med god grund. For det er både nemt og fleksibelt – når først du er kommet i gang. For hvordan streamer man? Og hvad er streaming overhovedet? Det svarer vi på her, så du kan hoppe med på streaming-bølgen med det samme.

Hop med på streamingbølgen

Hvad er streaming?

Der er både et meget nem og et ret tech-tungt svar på spørgsmålet ”hvad er streaming?”.

Vi starter med den nemme, og så kan du læse med der, hvor du har lyst: Streaming betyder egentlig bare, at du ser fx en film, en serie eller et tv-program på enten din mobiltelefon, din tablet eller din computer. Og modsat traditionelt flow tv skal du selv ind og vælge den app eller streamingtjeneste, som du vil se noget på, finde det du vil se og trykke ’Play’. 

Du sidder altså ikke med fjernbetjeningen og zapper mellem almindelige tv-kanaler, der sender i et fast flow med programplaner og faste sendetider. I stedet sidder du med en app som fx Stofa Tv-app, DRTV, TV2 Play, HBO Nordic, Netflix eller YouTube og finder det, du vil se uafhængig af sendetider. 

Hvis du har en tv-boks, et Apple TV eller en chromecast, kan du faktisk også streame via dit normale tv - det kan du læse mere om i afsnittet ”Hvordan streamer man?” lidt længere nede.

Og nu den mere tech-tunge forklaring: Forskellen på flow-tv, download og streaming er, at flow-tv og download er indhold, som skal kopieres og hentes ned, inden du kan se eller bruge det. Modsat er streaming noget, du ser i takt med, at det blive hentet ned og leveret til din enhed. Altså uden at du downloader det. Det streamede indhold ligger nemlig ikke på din mobiltelefon eller tablet, imens du ser det...

… Men der er selvfølgelig altid en undtagelse fra reglen, for mange streamingtjenester tilbyder faktisk, at du kan hente indholdet ned, så du kan se det, imens du er offline. Det er genialt, når du er på farten, sidder på et fly eller ikke lige har adgang til stabilt internet. Og du kan faktisk både streame film, serier og tv-programmer. Men du kan også streame fx lydbøger, podcasts, radio og musik.

Læs også: Vi streamer som aldrig før - men det er ikke farvel til flow-tv

Det skal du bruge, når du streamer

Hvad skal man bruge for at streame?

Du skal bruge tre ting: 

 1. En streamingtjeneste som fx DRTV, Netflix, HBO Nordic, TV2 Play eller Stofa Tv-app
 2. En mobiltelefon, tablet eller computer til at streame på
 3. Internetforbindelse – du kan både bruge wifi og mobildata

… Igen er der lige en undtagelse. For du kan faktisk se din streaming på dit tv. Så skal du bare have en tv-boks, et Apple TV eller tilslutte en chromecast til dit tv.
 

Hvordan streamer man?

Det er virkelig nemt at streame. Du skal bare lige i gang. Men svaret på spørgsmålet ”hvordan streamer man” afhænger lidt af, hvad du vil se, hvordan du vil se det, og på hvilken streamingtjeneste indholdet ligger. 

Alligevel er der nogle helt generelle råd, der kan hjælpe dig godt på vej. Vi har samlet dem alle her, og så kan du bare vælge de afsnit, der passer til dig og din situation.
 

Hvordan streamer man på tablet eller smartphone?

Allerførst skal du downloade den app, som du vil streame fra – fx Netflix, HBO Nordic, YouTube eller DRTV. Du finder de forskellige apps i Google Play Store eller App Store. Når du har hentet appen - og er logget ind, hvis du skal det - så er du klar til at streame. Find det, du vil se, tryk ”Play” og læn dig tilbage i sofaen.

Læs også: 5 danske klassikere du bør se eller gense

Hvordan streamer man på computer?

Hvis du gerne vil streame på en computer, skal du ind på streamingtjenesternes hjemmeside, logge ind og så er du i gang.
 

Hvordan streamer man på et tv?

Du kan sagtens streame via dit tv:

 • Se her, hvordan man streamer på et Apple TV
   
 • Har du en tv-boks med internetadgang? Så kan du streame direkte på din tv-boks. Du skal bare hente streamingtjenesternes apps ned til din tv-boks i enten Google Play Store eller App Store. Når du har hentet appen, kan du åbne den på tv’et, finde det du vil se og trykke ”Play”
   
 • Streaming via en chromecast: Hvis du streamer fra en Android-mobiltelefon eller tablet (og det betyder bare, at du ikke har Apple-produkter som iPad eller iPhone), så kan du se din streaming på dit tv via en chromecast. Det lyder mystisk, men en chromecast er bare en lille modtager, der minder om et USB-stik med en kort ledning og en lille, flad, rund sender på størrelse med en æske tændstikker.


Sådan gør du med din chromecast:

 1. Du skal sætte chromecasten i HDMI-indgangen på dit tv og i en stikkontakt. 
 2. Når chromecasten er sat i tv’et, kan du forbinde fx mobiltelefon eller tablet til din chromecast sådan her
 3. Nu kan du sende indholdet fra din mobiltelefon op på din tv-skærm ved at trykke på dette ikon på din mobiltelefon eller tablet: 
Tryk på dette ikon

Hvordan streamer man film på iPad, iPhone og Apple TV?

Apples streamingværktøj hedder AirPlay. Det skal du bruge, hvis du fx har en Mac, iPhone, iPad eller et Apple TV og vil streame film fra iPad eller iPhone. 

Du kan se, hvordan du gør her.
 

Hvordan streamer man på YouTube?

Når du vil streame via YouTube, skal du starte med at åbne youtube.com og finde det, du vil se. Tryk ”Play” og se det, du har fundet. Hvis du vil streame YouTube på dit fjernsyn, kan du fx bruge en chromecast – du kan se hvordan i afsnittet ”Streaming via en chromecast”.
 

Hvad skal du være opmærksom på, når du streamer?

Der er faktisk kun to ting, du lige skal være opmærksom på, inden du streamer på livet løs. 

For det første kræver streaming internet. Derfor er det en rigtig god idé at sikre, at du bruger wifi, når du streamer. Ellers kan det hurtigt blive dyrt i mobildata. Hvis du primært streamer med mobildata, så skal du lige tjekke, om du har en datagrænse i dit mobilabonnement. 

For det andet bruger det en del strøm, når du streamer. Så hvis dit batteri er lidt tvivlsomt, er det en god ide at finde din oplader frem med det samme, så filmen ikke stopper, fordi batteriet dør.