Gå til hovedindhold
Hvad er 4K

Hvad er 4K?

4K kan lyde kryptisk og teknisk. For hvad er 4K? Hvad kan et 4K-tv som dit almindelige tv ikke allerede kan? Og har du overhovedet brug for 4K? 

Først havde vi analogt tv. Så kom SD, HD og dernæst Full HD. Og nu kan du få 4K – men de vildeste gadgetnørder er allerede begyndt at hviske begejstret om 8K. Det går hurtigt, og vi kan godt forstå, hvis du er forvirret og tænker ”Hvad er 4K – og har jeg helt ærligt brug for det?”

Lad os starte med tallene og de tørre facts: 

  • 4K beskriver, hvor høj billedopløsningen er – altså hvor mange pixels et billede er lavet af. Jo flere pixels, jo skarpere billede. Og du kan både få 4K-skærme, 4K-tv, 4K-kamera, 4K-spilkonsoller og 4K tv-kanaler 
     
  • Selve betegnelsen ’4K’ refererer til, hvor mange pixels bredt billedet er – nemlig ca. 4000 tusind pixels
     
  • Forskellen mellem en 4K-skærm og en almindeligt HD-skærm er, at hvor HD har en opløsning på 1920 x 1080 pixel, så har 4K en opløsning på 3840 x 2160 pixel – og det betyder, at en 4K-skærm har en opløsning på (hold nu fast) 8 millioner pixel! 

8 millioner pixels svarer til en opløsning, der er fire gange så høj, som du er vant til – og det giver et billede, der er så detaljeret og skarpt, at du næsten ikke tror dine egne øjne.

4K opløsning og pixels

Hvad er et 4K-tv – og har du brug for det?

Et 4K-tv er ’bare’ et tv med en 4K-skærm. Men der er intet ’bare’ over de ultra tynde, ultra skarpe, letvægts 4K-tv, som du kan få i dag. Der er tale om en højkvalitets-teknologi, som er uundværlig for dig, der vil have en biografoplevelse hjemme i din egen stue med flot billedkvalitet, en utrolig detaljegrad, tredimensionel billeddybde og levende farver. 

For tro os: du kan sagtens se forskel! 

Hvor godt er 4K?

At se film i 4K svarer til at kigge ud af et nypudset vindue på den smukkeste forårsdag, hvor alt står i blomst. Eller til at sidde med midt ude på fodboldbanen med græs på skoene, når bolden flyver afsted.

Du får nemlig helt skarpe linjer. Super flotte kontraster. En nuanceret, naturtro farvegengivelse, og så meget dybde i billedet, at det næsten er tredimensionelt. Men det er særligt den imponerende detaljerigdom, der virkelig adskiller 4K-tv fra de traditionelle HD-tv. 

For uanset hvor tæt du er på skærmen, så står det knivskarpt uden at blive grynet eller pixeleret. Og dét er en stor forbedring fra de traditionelle HD-skærme, hvor billedet måske nok ser skarpt ud på afstand, men bliver uskarpt, når du kommer tættere på. 
 

4K giver skarpe billeder

Hvad kræver det at se 4K tv?

Først og fremmest kræver det en 4K-skærm eller et 4K-tv (… og hvis du bruger en tv-boks, skal du huske at forbinde med et HDMI 2.0 kabel i stedet for et almindeligt HDMI-kabel). Derudover kræver det 4K tv-kanaler og 4K-film, for det er ikke alt indhold, der er lavet i 4K-kvalitet. 

Heldigvis er der i dag virkelig mange 4K tv-kanaler, film og streaming, og både Netflix, Amazon Prime Video, iTunes, Google Play, Viasat Ultra, Viaplay og YouTube er fyldt med 4K-indhold – fx er alt det, som Netflix selv producerer, lavet i 4K. 

Langt, langt de fleste nye film og serier kommer desuden i 4K. Her skal du hare huske, at hvis du ikke har en tv-pakke fyldt med streamingarkiver, men i stedet ser film på dvd, så skal du have en Ultra-HD-Blu-ray afspiller for at se filmene – og du skal vælge filmen i Blu-ray-udgaven.

Film i 4K

Hvad er 8K – og skal du måske bare springe 4K over og gå direkte til 8K?

Det er lidt teknisk, men en 4K-skærm har som nævnt en opløsning på 3840 x 2160 pixels. En 8K-skærm derimod har 7680 x 4320 pixels – eller det der svarer til fire gange så høj en opløsning, som 4K, der allerede var fire gange så høj i opløsningen som HD. 

Summa summarum: 8K er en vanvittig god opløsning.

Men selvom 8K er fire gange så høj opløsning som 4K, og derfor har endnu bedre billedkvalitet og farverigdom, så kan det være en god ide at vente med at anskaffe 8K-udstyr. Problemet er, at der endnu ikke er særlig mange 8K tv-kanaler eller 8K film – og så kan du alligevel ikke bruge 8K til så meget. 

Har du brug for 8K

Er 4K-gaming værd at investere i?

Det korte svar er ”Ja helt klart, men udvalget er ikke kæmpestort – endnu”

Flere af de store spiludbydere har nemlig allerede fået øjnene op for mulighederne med 4K-gaming. Og både PS4 Pro og Xbox har meldt sig på markedet med 4K-gaming. Men du skal passe på! Når du først har kigget gennem et kikkert scope, svømmet over floder eller er blevet smidt ud med helikopter i 4K-opløsning, så er der ingen vej tilbage! Oplevelsen er simpelthen så fed, kontrasterne er så skarpe, og universet er så livagtigt, at alt andet gaming vil føles som spild af tid efter det.

Den eneste ulempe er, at selvom der er en del 4K-spil at vælge imellem som fx Red Dead Redemption II, Call of Duty Black Ops og The Witcher 3, så er udvalget desværre stadig lidt begrænset, og du vil ikke opleve sammen store udbud som til almindelig gaming. Men de 4K-spil, der allerede er på markedet, er faktisk det hele værd.