Gå til hovedindhold
Sådan vælger du den perfekte internethastighed

Guide: Sådan vælger du den perfekte internethastighed

I 1998 ramte det svimlende hurtige 56K modem de danske hjem og gav os et internet, der var uhørt hurtigt. I dag – over 20 år senere – kan du få internet, der er 100 gange hurtigere. Dét burde jo være en ren succeshistorie, men det store udvalg af internethastigheder kan også gøre det svært at vælge. Og hvad gør du så?

Lad os først slå én ting fast: Internet og wifi er kommet for at blive. Undersøgelser viser, at vi er mere og mere online, og der kommer hele tiden nye wifi-gadgets, der gør hverdagen både nemmere og sjovere.

Læs også: 5 tips til en nemmere (og sjovere) hverdag med wifi-gadgets

Men det betyder også, at du skal kunne vurdere, om din internethastighed er stor nok, eller om dit behov for hastighed har ændret sig så meget, at du skal opgradere til en hurtigere forbindelse - for det er ikke sjovt at skulle vente på, at det lille loading-ikon bliver færdig med at snurre, inden du kan streame din serie.

Læs også: Kan dit internet klare den digitale fremtid?

Det er bare ikke altid nemt at vurdere behovet for internet – særligt ikke hvis du er lidt i tvivl om det med Mbit, streaming-kvalitet og hastighedstest.  Så læs med og bliv klogere.

 

Ved du, hvor hurtigt internet du har brug for?

I dag er det nemt at få en fornemmelse af, at det kun er de allerhøjeste hastigheder, der duer, og at alt under 500 Mbit er spild af tid. Nabolagets IT-mand og tech-nørd gider måske knap nok stå ud af sengen for mindre end 1000 Mbit, imens internetudbyderne er flittige til at fremhæve deres hurtigste (og dyreste) hastigheder.

Men det er faktisk langt fra alle, der reelt har brug for den højeste hastighed. 

Mange tror det kun er høje hastigheder, der dur

Antal enheder + streaming = din internethastighed

Et nemt tip til at vurdere dit behov for internethastighed er at tælle, hvor mange enheder eller ting i dit hjem, der bruger internet og wifi. Altså både smartphone, tablet, computer, tv-bokse og spilkonsoller. Men også fx smart termostater, Philips Hue lyspærer, overvågning, robotstøvsuger og alle andre wifi-gadgets. 

Og så skal du vurdere, hvor meget du og din familie streamer. De to ting giver nemlig en god fornemmelse af den hastighed, du har brug for - plus lidt ekstra.

Men hvorfor er streaming og antal enheder så afgørende, når der er meget andet, der bruger internet? 

Læs også: 5 hurtige tips til at gøre din streamingaften meget bedre!

Forklaringen er, at i de fleste almindelige hjem er det klart streaming, der sluger internettet og kræver hastighed. Når du streamer i almindelig HD-kvalitet, bruger du ca. 5 Mbit i sekundet. Foretrækker du Ultra HD (også kaldet 4K-kvalitet), er du oppe på 15 Mbit i ren streaming – og husk, at det tal gælder for hver enhed, der streamer på samme tid.  

Det betyder, at hvis du og to børn streamer film, serier eller ser YouTube på samme tid i almindelig HD-kvalitet, kræver dét alene 15 Mbit. Og så skal der også lige være lidt hastighed tilbage til de andre ting, der bruger internet i dit hjem. 

Læs også: Er det lovligt at streame?

Antal enheder og streaming bestemmer dit internetbehov

Online spil kræver internet – men ikke til det, du tror

Er du en dedikeret gamer? Eller har du en teenager, der kun meget nødigt slukker for Fortnite og CS:GO? Så kræver det også lidt ekstra af din forbindelse. Men overraskende nok kræver det faktisk ikke den vilde hastighed at være online og spille. Dét, der kræver internet, er at hente spillene ned. Så særligt for gamere, der henter eller downloader mange og tunge spil, kan internettet blive en begrænsning.

 

Hjemmearbejdspladsen fungerer bare bedst med stabilt internet

Det bliver mere og mere populært at tage en arbejdsdag derhjemme i ny og næ.  Og med god grund. For det giver både ro til fordybelse, det øger effektiviteten, og det kan være nødvendigt, når logistik og en travl hverdag skal gå op. 

Læs også: Hvordan ser fremtidens familieliv ud?

Men det kræver noget af dit internet. For når du sidder derhjemme og downloader filer eller deler din præsentation med resten af teamet, har du både brug for hurtigt internet (så du ikke skal vente så længe, at kaffen bliver kold), men du har også brug for et stabilt internet, så forbindelsen ikke falder ud, og du skal reconnecte hele tiden. 

Summa summarum er altså, at online spil stiller ekstra krav til din forbindelse. Og det kan også godt sætte tålmodigheden på prøve, hvis du skal downloade eller uploade store filer med en lille hastighed. Men det er fortsat klart streaming, der kræver mest af dit internet – særligt hvis I er flere, der streamer forskellige ting på samme tid.

 

3 gode huskeregler, når du vælger internet

  1. Hver af dine enheder bruger ca. 2-5 Mbit, når de er tændt og online
  2. Streaming i HD kræver ca. 5 Mbit, og Ultra HD kræver 15 Mbit for hver enhed, der streamer
  3. Du skal altid runde op, når du vælger hastighed. For du taber altid lidt hastighed, når du bruger wifi, og din streaming bliver langsom, hvis du mangler bare et par Mbit - og så skal du vente på loading-ikonet i en evighed
3 gode råd til at vælge internet

Lær din hastighed at kende

200 Mbit er hastigheden til dig, der vil sikre en god oplevelse online. Hastigheden er perfekt til familien, hvor flere af jer streamer, spiller, downloader og uploader filer på én gang, for med 200 Mbit kan alle streame og surfe på samme tid uden at gå ned i kvalitet.

500 Mbit er til dig, der kun vil have det bedste og hurtigste. Med 500 Mbit kan hele familien (og alle vennerne) uden problemer være online samtidig, uanset om I streamer i Ultra HD, downloader kæmpestore spil og surfer på YouTube.

1000 Mbit er den perfekte hastighed til tech-nørden og ultra-gamere, der bare SKAL have det hurtigst muligt. Du er sikret en god ping, du undgår lag, og der er ingen grænser for, hvor meget wifi-lir og hvor mange gadgets du kan koble op derhjemme.

Har du fundet den perfekte hastighed? Fedt. Nu er du klar til at se, hvilke produkter du kan vælge imellem på din adresse lige her. Du kan også slå din adresse op her og se en liste over alle de udbydere, der leverer internet hos dig.

Læs også: Kan dit internet klare den digitale fremtid?