Gå til hovedindhold
E-sport og gaming

Gamer-ordbogen: Få styr på udtryk som n00b, AFK og lag

Har du heller ikke helt styr på, hvad det betyder, når din teenager råber n00b og AFK? Og er du i tvivl om, hvad det der e-sport går ud på? Bare rolig! Vi guider dig igennem nogle af de mest brugte gamer-udtryk, så du kan snakke med, næste gang du er i selskab med en gamer.

 

N00b

Det er aldrig sjovt at blive kaldt for n00b eller noob – specielt ikke hvis du er en rutineret gamer, der har styr på spillet. Udtrykket betyder nemlig nybegynder eller amatør, og hvis du laver en fejl i et spil, kan du nemt risikere at blive kaldt for n00b.

Gamer råber n00b og lagger

At joine et spil

Når en gamer forsøger at tilgå en spilserver, siger de ofte "jeg joiner spillet". Er du på den ene eller anden måde blevet smidt af forbindelsen og forsøger at vende tilbage, kaldes det at rejoine spillet.

 

Jeg lagger!

Du har garanteret hørt udtrykket ”jeg lagger” eller ”nettet lagger”, hvis du har en gamer i huset. Og det er faktisk ret irriterende for gameren, når det sker. At lagge er nemlig, når spillet hakker, eller der er forsinkelse i mellem, det du gør, og det der sker i spillet. Derfor er en stabil internetforbindelse gamerens bedste ven.

Få hjælp til bedre og stabilt wifi med WifiScanneren

Nettet lagger

Ping

I online gaming er din ping afgørende for om spillet bliver en god oplevelse. For ping giver en indikation på, hvor god en internetforbindelse der er imellem spillerens computer og server. Det bedste for gameren og spillet er en lav ping, da en høj ping kan betyde, at spillet kommer til at lagge.

Du kan blive klogere på internethastigheder her og se, hvad der skal til for at sikre en høj ping.

 

AFK

Spillet har været i gang i lang tid, og lige pludselig udbryder en gamer ”Jeg går lige AFK”. Selvom det kan lyde lidt mærkeligt, så er det egentlig meget logisk. AFK er nemlig en forkortelse af Away From Keyboard, og udtrykket bruges, når man går væk fra sin computer.

 

Går væk fra tastatur

Heale

Hvis din medspiller er blevet skadet, kan du hjælpe personen ved at heale den.

 

Astralis

Astralis er gamerens svar på Manchester United eller New England Patriots. Hvis du som dansk gamer skal være fan af eller holde med nogen, så er det altså Astralis. Astralis er nemlig et professionelt (og dansk) Counter-Strike-hold, som har vundet store internationale turneringer med millioner i præmiesum. Det er ret sejt!

Konkurrencer i e-sport

Counter-Strike, Fortnite og Minecraft

Og nu vi er ved Counter-Strike, så kan vi lige så godt nævne Fortnite og Minecraft. Disse er alle populære spil, som du med sikkerhed har hørt om mange, mange gange. Du har sikkert også opdaget, at for gameren er det mere end et online computerspil.

Skumsværd, udklædningstøj og natlamper fra Minecraft-verdenen fylder på værelset, og lige pludselig kan dine børn ikke stå stille, fordi deres arme svinger fra side til side i en mærkelig dans. Det var da floss-dansen ramte verden i Fortnite og blev rigtig populær blandt børn og voksne.

 

E-sport – spiller de så bare computerspil?

Det korte svar er nej. E-sport er nemlig meget mere end det. Ført og fremmest står e-sport for elektronisk sport, og ligesom du kan gå til gymnastik og håndbold, kan du gå til e-sport og konkurrere i turneringer. Der er mange muligheder for at dyrke e-sport i dag, og der er endda mange folke- og efterskole, som tilbyder valgfag i e-sport.

Til e-sport spilles der selvfølgelig computerspil, men der bliver også undervist i taktik og baner, lavet forskellige holdøvelser og gamerne forbedrer deres kondition. For at blive vildt dygtig til e-sport skal du nemlig kunne holde dig fokuseret i lang tid, og derfor er det vigtigt, at du passer på dig selv og din krop.

E-sport dyrkes i skolen

Der er forskellige måder at game på og være gamer på. Mange spiller sammen med vennerne, imens andre møder hinanden online og stifter nye bekendtskaber. Nogle spiller en smule, og andre dyrker det på et højt plan. Uanset hvilken gamer du møder, har du her fået et godt udgangspunkt for at kunne tale med og vise interesse i deres spil.

Har du et barn, der gamer, og som du er bekymret for, kan du her få gode råd til, hvad du kan gøre.