Gå til hovedindhold
Streamingaften

Er det lovligt at streame?

Netflix. HBO. Viaplay. Det har aldrig været nemmere at streame film, serier og sport lovligt. Alligevel streamer mange ulovligt på nettet – men det kan få store konsekvenser både for din digitale sikkerhed og din økonomi, hvis du streamer fra en ulovlig streamingtjeneste.

Forestil dig det her: Du sidder klar i sofaen. Der er (rigeligt) bland-selv-slik i skålen og kold sodavand indenfor rækkevidde. Nu skal du bare finde det nye biograf-hit, du vil se. Men filmen er hverken på Netflix eller HBO, og den koster 139 kroner hos Canal Digital. Hvad gør du: Hiver dankortet op af lommen og streamer den lovligt? Eller finder du den på en side som fx Popcorn Time, hvor du streamer ulovligt?

Lovligt eller ulovligt

Ulovlig streaming er populært

Antallet af danskere, der streamer ulovligt, faldt faktisk en smule i 2018. Men der var stadig 325 millioner besøg på ulovlige streamingtjenester i 2018. Og der er faktisk flere grunde til, at danskerne streamer ulovligt:

•    Utålmodighed fordi de nyeste film først kommer på fx Netflix, når de ikke længere går i biografen
•    Mange udenlandske film og serier er ikke tilgængelige på de danske streamingtjenester
•    Nogle har svært ved at skelne mellem lovlige og ulovlige streamingtjenester og tror, at fx Popcorn Time er lovlig

Kilde: Rettighedsalliancen

 

Hvordan ved du, om det er ulovligt at streame film på nettet?

Det er en myte, at streaming altid er lovligt, og at download altid er ulovligt – det hele kommer an på, hvad du ser eller hører. 

Streaming er bare en måde at se film eller høre musik på – og streaming er altid ulovligt, hvis du bruger en ulovlig streamingtjeneste. På samme måde kan download sagtens lovligt, hvis du fx har købt filmen eller har et abonnement, hvor du må downloade film og serier.

Ikke alt er lovligt

Sådan ser du, om er det lovligt at streame fra en hjemmeside

Det kan være svært at se, om en streamingtjeneste er lovlig eller ulovlig. En ulovlig tjeneste kan sagtens se professionel og troværdig ud eller være en direkte efterligning af de lovlige tjenester, så det næsten er umuligt at se forskel. Derfor har vi samlet nogle gode råd til dig.

 

3 tips, der kan hjælpe dig med at lure ulovlig streaming:

  1. Finder du en streamingtjeneste, hvor du kan se de nyeste biograffilm helt gratis? Det er (desværre) for godt til at være sandt, og den er sandsynligvis ulovlig
  2. Lovlige streamingtjenester er sjældent reklamefinansieret. Det betyder, at hvis der popper uforholdsmæssigt mange reklamer op, når du prøver at streame eller downloade, så er tjenesten sandsynligvis ulovlig – og desuden har de reklamefinansierede lovlige streamingtjenester meget sjældent de nyeste film og serier
  3. På en lovlig streamingtjeneste kan du tydeligt se, hvad du kan købe – altså de forskellige abonnementer; om du kan få en gratis version med reklamer fx som hos Spotify; hvad prisen er for at leje eller købe en film og den slags. Hvis den information mangler eller er svær at finde, så er tjenesten måske ulovlig

Share With Care kan du se en oversigt over lovlige streamingtjenester og søge efter både film, serier, musik, bøger og spil.

 

Derfor er det ulovligt at streame film på nettet

Hvis du som kunstner har lavet en film, serie, musik, bog eller et spil, har du ophavsretten og rettidighederne til det, du har lavet - altså til dit værk. 

Det betyder, at du bestemmer, hvad der skal ske med værket. Og vil fx Netflix gerne vise din film, skal de først lave en aftale med dig, fordi du ejer rettighederne og ophavsretten. Sådan en aftale indeholder ofte en form for betaling, så du som kunstner får løn for dit arbejde, når Netflix deler filmen. 

På en ulovlig streamingtjeneste er der ikke lavet aftaler med dem, der har rettighederne og ophavsretten til værkerne. Så de får ingen penge for deres arbejde, og hele indtjeningen går til de kriminelle bagmænd.

Streaming og ophavsret

Bøde og fængselsstraf for ulovlig streaming

Hvis du bruger en ulovlig streamingtjeneste, bryder du loven – uanset om du ved, at tjenesten er ulovlig eller ej. Det er dit eget ansvar. 

For det er en myte, at det kun er den ulovlige streamingtjeneste, der bryder loven, imens du som forbruger er ansvarsfri, fordi du ”bare” bruger noget, som andre stiller til rådighed. Rent juridisk foretager både den ulovlige streamingtjeneste og forbrugeren en kriminel handling, når der streames ulovligt: Streamingtjenesten bryder ophavsrettighederne ved at vise indholdet uden at have en aftale med kunstneren; og forbrugeren bryder ophavsrettighederne ved at streame indhold, der er skaffet ulovligt. Og den slags lovbrug straffes både med bøde og fængselsstraf. 

Men faktisk kan du også risikere, at en ulovlig streamingtjeneste er inficeret med virus og malware, som angriber din computer, tablet eller telefon, imens du streamer - og så risikerer du at få stjålet private billeder, adgangskoder og data.

Bryder loven

Vidste du, at ulovlig streaming på nettet truer din digitale sikkerhed?

Selvom det måske kan friste at streame film på nettet uden at betale, så er det aldrig gratis at bruge de ulovlige streamingtjenester. 

Enten betaler du via reklamer, som pludselig forfølger dig overalt på nettet. Eller også betaler du med dit data, når du bruger en ulovlig streamingtjeneste. 

Mange ulovlige streamingtjenester er fyldt med malware, der helt automatisk finder vej ind i din computer eller telefon og sender dit data videre til hackere. Og data lyder måske lidt upersonligt og som noget med tal og koder, men rent faktisk kan du komme til at give kriminelle hackere adgang til fx dine billeder, beskeder, kontaktpersoner, adgangskoder og netbank, når du surfer på en ulovlig streamingtjeneste.

Hackere kan fåadgang

Hvornår er det lovligt at streame film på nettet?

Vil du vide mere om, hvornår det er lovligt at streame på nettet, hvordan du spotter de ulovlige streamingtjenester, og hvad konsekvenserne er ved den ulovlige streaming på nettet, så har vi samlet en række gode links her: 

•    Læs mere om, hvordan ulovlig streaming fx kan give hackere adgang til dine billeder og dit data
•    Se flere eksempler på, hvornår det er lovligt og ulovligt at streame film på nettet
•    Få flere tips til at afsløre ulovlige streamingtjenester
•    Overblik over 12 lovlige, danske streamingtjenester