Gå til hovedindhold
Kan du klare en dag uden internet?

Forestil dig en dag uden internet

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget du faktisk er online i løbet af en dag? Vi har lavet et scenarie, der viser, hvad der sker, når en helt almindelig dansker vågner op en til dag uden internet.

Af Elektronista

En kop kaffe og en ostemad og så lige et hurtigt kig på dagens nyheder, inden du tjekker mails og forbereder dagens arbejde. Eller hvad? Det eneste, der kommer frem på din computerskærm, er meddelelsen ”Der er ingen internetforbindelse”. Du prøver at genstarte routeren, pille ved kablerne, genstarte computeren, og hvad du ellers plejer at bruge af tricks for at genetablere forbindelsen. Men forgæves, og heller ikke, når du prøver mobilen, kan du komme på.

Du begynder at stresse lidt. Du havde lovet din kunde, at rapporten, som du har arbejdet på det meste af natten, skulle ligge i hendes mailboks her til morgen. Du mangler lige at løbe den igennem igen, men du arbejdet på rapporten online, og nu ligger den et utilgængeligt sted i cyberspace.

Ingen internetforbindelse

Sidst på formiddagen har du et møde i Ballerup. Men hvad var det præcise tidspunkt egentlig? Og adressen? Du griber instinktivt ud efter mobilen for at finde svaret i din google-kalender, kun for at konstatere, at mobilen stadig ikke er på nettet. Og du kan jo heller ikke google dig frem til kundens nummer, så du kan ringe og få koordinater og mødetidspunktet genopfrisket. Du savner pludselig den gammeldags telefonbog, men det må være årtier siden, du havde en sådan en liggende.

Og så er der flybilletterne til Rom, som du højt og helligt havde lovet kæresten at købe i dag. Du må ud og finde en cafe med internet. Kaffebaren om hjørnet, men nej, her er netforbindelsen også røget. Og nej, du kan ikke købe en kaffe, for de tager kun mobilepay. Radioen på cafeen sender nyheder. Der har været en række alvorlige kabelbrud, og nettet er nede på ubestemt tid i hele byen, fortæller radiostemmen. Meget muligt, men hvad med rapporten, mødet og flybilletterne?

Hvad ville du gøre uden internet?

Klokken er 9.35. Du har været uden internet i en time og ti minutter, og dagen er allerede ved at udvikle sig til en katastrofe. Du cykler byen rundt for at finde et rejsebureau. Men hvor er alle rejsebureauerne blevet af? Billetterne må vente.

Mødet i Ballerup går også i vasken. For du må indrømme, at du faktisk har glemt navnet på firmaet, og måske var det heller ikke i Ballerup? Det er jo den slags din google-kalender plejer at huske. Resten af dagen bliver ikke meget bedre. Du kan ikke arbejde, for alle dine dokumenter ligger i Cloud’en. Du kan ikke få fat i vennerne, for I kommunikerer efterhånden udelukkende på WhatsApp og Snapchat. Du kan heller ikke se Netflix, og du keder dig grundlæggende allerede.

Internettet fylder mere end du tror

Du ville gerne have tjekket nyheder, og hørt om, der er nyt med internetkablerne. Men TV’et har du afskaffet for flere år siden, og ja, nettet, det er nede. Så du ligger dig til at sove og kan kun håbe på, at alt igen bliver som det plejer i morgen.

Måske får vores person i scenariet hul igennem til nettet igen, ellers må han nok indstille sig på at lægge sin livsstil helt om. Og hvad med dig? Har du prøvet at være uden internet en hel dag? Og hvordan vil det mon gå? Måske fylder nettet nemlig også mere i dit liv, end du lige går og tror.