Gå til hovedindhold
Gaming

Børn og gaming: Det skal du være opmærksom på

Du kender det sikkert. Dit teenagebarn bruger mange timer foran computerskærmen. Dybt koncentreret og helt inde i en anden verden - og bruger pludselig ord som skins, skinsbetting og loot boxes. Det skaber måske frustration, for hvad er det lige for noget?

Gaming og esport er stormet frem i de seneste år, og det er sandsynligvis kommet for at blive. Efterhånden er det en stor del af hverdagen for mange børn og unge, men det kan være svært som forælder at sætte sig ordentligt ind i gamer-verdenen.

I denne artikel bliver du klogere på, hvad gaming og esport egentlig er, hvordan du taler med dit barn om gaming, og hvordan du holder øje med, at gaming ikke bliver til gambling.

 

Hvad er en gamer?

En gamer er kort sagt en person, hvis hobby er at game onlinespil. Der er mange slags onlinespil, men nogle af de mest populære er FIFA, CS:GO, Dota2 og League of Legends. Det er typisk også disse spil, der er turneringer i.

Det primære mål med gaming er underholdning, og mange synes det er fedt at være en del af et større team. Der er et fællesskab omkring de onlinespil, som børn og unge er med i, og det gør, at der er en social forpligtelse over for de andre i spillet. Så hvis man har aftalt en kamp, er det vigtigt at være med. Ligesom i for eksempel fodbold.

 

Hvad er esport?

Esport står for ’elektronisk sport’ og betyder, at man dyrker computerspil, eller gaming, på konkurrenceplan. Der bliver typisk afholdt turneringer i esport, hvor deltagerne spiller om blandt andet pengepræmier. De konkurrerer i forskellige computerspil eller konsolspil. I Danmark er der flere forskellige esport-turneringer, blandt andet Copenhagen Games.

 

Hvad er esport?

Sådan taler du med dit barn om gaming

Men hvordan taler man egentlig med sit barn om gaming uden at lyde alt for uvidende eller snagende? Det er vigtigt, at du sætter dig ind i spillet og engagerer dig i, hvad det går ud på. Ligesom hvis dit barn gik til fodbold eller spillede et instrument.

Så viser du nemlig, at du gerne vil forstå spillet og er helt med på, hvorfor det er interessant for dit barn. Hvis du synes, dit barn bruger for meget tid på at game, er det en god idé at tage en snak om netop dét for at finde ud af, hvorfor dit barn gamer meget. Der er helt sikkert en årsag.

Du kan tage hul på en god snak omkring gaming ved at starte med disse spørgsmål:

  • Hvad går spillet ud på?
  • Hvorfor er det sjovt at spille lige det spil?
  • Hvor lang tid tager et spil?
  • Hvad sker der i spillet?

Hvis du er bekymret for, at dit barn er meget alene omkring gaming, kan det være, at en klub eller esportsforening er løsningen. Der er foreninger i de fleste dele af Danmark, så der er flere at vælge i mellem. Du kan blive klogere på de mange muligheder på Esport Danmark.

Få styr på begreberne

styr på begreberne:

Nu bliver det lige lidt gamer-teknisk, men hæng på. Lige om lidt er du klogere på skins, skinbetting og loot boxes.

Skins

Skins er en virtuel genstand, som man kan købe i de forskellige onlinespil. Det er en slags camouflage, som gamerne bruger til at få deres våben til at se mere seje eller specielle ud. De mest almindelige skins koster få kroner, men nogle af de sjældne koster flere tusind kroner.

Skins er udsmykning eller samlerobjekter, og der kan være prestige i at have bestemte skins – ligesom der er prestige i at have en speciel bil eller den nyeste smartphone på markedet. Det er typisk de professionelle esportspillere, der har de eftertragtede og dyre skins.

Skinbetting (skin gambling)

Skinbetting – eller skin gambling - er, når skins bliver brugt som indsats i online pengespil som betting på esport, roulette, blackjack, crash og coinflip. Skin gambling foregår på sider uden for computerspillet, hvilket mange unge ikke altid er bevidste om. Det foregår på den måde, at vinderen for eksempel får taberens satsede skin, som kan bruges som indsats igen eller kan sælges videre for penge.

Skin gambling virker måske som en nem og hurtig måde at få flere eller særlige skins på, men det kan også være en måde at tjene og tabe penge på. Spillemyndigheden ser skin gambling som rigtig gambling, fordi skins kan sælges for penge. Det betyder faktisk, at skin gambling i Danmark kræver licens og er ulovligt for unge under 18 år.

Loot boxes

Loot boxes hedder også crates/lock box/booster pack – det afhænger af spillet. Det er en virtuel kasse eller pakke med tilfældige genstande. Det kan for eksempel være skins, virtuelle guldmønter, tøj eller våben. I nogle spil er tingene bare nice to have, mens de i andre tilfælde kan gøre en stor forskel for spillet.

Det er forskelligt, hvor meget en loot box koster, og det er ikke til at vide, hvad værdien af tingene i loot boxen er. Der er derfor en risiko ved at købe en loot box, for det kan være, at indholdet slet ikke er pengene værd. Ligesom at købe en lykkepose i en butik.

Gaming må ikke blive til gambling

Hold øje med, at gaming ikke bliver til gambling

Det er vigtigt, at forældre holder øje med, at gaming ikke lige pludselig bliver til gambling. For gamblingelementer fylder mere og mere i gaming-verdenen i form af blandt andet loot boxes og skin betting, hvor børn og unge hurtigt kan komme til at bruge mange penge, uden at tænke over det. Og det kan være svært at se forskel på gaming og gambling.

Det er derfor en god idé at sætte tydelige rammer op for børnene og fortælle, at når de er under 18 år, må de ikke gamble. Du bør derfor ikke låne dit kreditkort til dit barn uden at vide, hvad det skal bruges til. Det gælder også dit NemID. Der er en grund til, at gamblingsider har aldersbegrænsning, og det er nemt at snyde sig udenom med en voksens NemID.

Kilde: Center for Ludomani, https://www.gamingnotgambling.dk/