Gå til hovedindhold

5 danske klassikere du bør se eller gense

Danmarks Radios TV-Teaterafdeling sendte i 1965 den første danske tv-serie ud i de danske stuer. Serien hed Regnvejr og ingen penge, og i rollerne kunne seerne blandt andre opleve Jens Østerholm (Gøngehøvdingen) og Helle Hertz (Vinterbørn). 

Siden har mange danskproducerede serier samlet os danskere i stuerne, og nogle af serierne har tilmed gjort sig fortjent til at få stemplet ”klassiker” – serier, der kan få de fleste til at se med, og som kan ses igen og igen. 

Vi Elsker Serier har udvalgt fem serier, som vi mener er en klassiker-titel værdi, og som alle kan ses hos Stofa.

Huset på Christianshavn

Ingen klassikerliste uden den legendariske serie med Meyer, Flyttemand Olsen, Clausen, Emma, Karla og alle de andre i opgangen på Amagergade og på det populære værtshus Rottehullet, nemlig Huset på Christianshavn. 

Serien blev produceret for Danmarks Radio og havde premiere den 16. maj 1970. Kritikerne gav ikke meget for den, men seerne knuselskede at høre Flyttemand Olsen skælde Meyer ud og at følge med i hverdagen hos dem og resten af beboerne. Derfor fik Huset på Christianshavn hele 14 sæsoner.

Blandt seriens forfattere finder vi nogle af tidens helt store personligheder, bl.a. Erik Balling (Olsen Banden) og Jørgen Hartmann-Petersen (Mellem brødre). Førstnævnte instruerede desuden en stor del af seriens i alt 84 afsnit, og vi kommer heller ikke udenom at nævne Steen Holckenov, der komponerede seriens højtelskede kendingsmelodi.

Du kan se Huset på Christianshavn med Stofa Tv-app, se her hvordan du opretter dig.
 

Edderkoppen

Dramaserien om efterkrigstidens København er så velproduceret og velspillet, at den fortjener en plads på denne liste over klassikere. I serien følger vi den unge journalist Bjarne Madsen, der jagter ”Edderkoppen” i den organiserede kriminalitet og sortbørshandel, der foregik efter 2. verdenskrig.

Edderkoppen blev produceret til DR i år 2000 og består af i alt 6 afsnit. Blandt seriens skuespillere finder vi Jacob Cedergren, Stine Stengade, Lars Mikkelsen, Bent Mejding og Bjarne Henriksen – med andre ord; et stjernespækket cast. Seriens instruktør er Ole Christian Madsen, der senere kom til at instruere Rejseholdet, Flammen og Citronen og Steppeulven.

Har du ikke set den, så gør det nu!

Læs også: Her er de bedste krimier - tør du se med?

Krøniken

Fire år senere satte DR endnu en serie på klassikerkortet, da de lige efter nytår i 2004 fik premiere på Krøniken. Ligesom Edderkoppen tager Krøniken udgangspunkt i en periode i dansk historie. Her skal vi til perioden 1949-1973, hvor vi følger familier fra forskellige samfundslag, ikke mindst den jyske Ida, der flytter ind hos den enlige mor Karen Jensen, og overklasse-Erik, der stræber efter sin fars anerkendelse. 

Seriens fire sæsoner er skabt af Stig Thorsboe (TAXA, Rejseholdet, Lykke og Badehotellet) og Hanna Lundblad (Lykke og Badehotellet), der i dag kan prale med, at næsten hver anden dansker har set deres serie. De kan også prale med at have skrevet et manuskript til nogle af landets bedste skuespillere, idet Krønikens cast bl.a. består af følgende stjerneskuespillere: Anne Louise Hassing, Anders W. Berthelsen, Maibritt Saerens, Ken Vedsegaard, Waage Sandø, Stina Ekblad, Dick Kaysø og Pernille Højmark.

Se Krøniken med Stofa Tv-appen.
 

Broen

I denne krimiserie har vi at gøre med et dansk/svensk makkerpar, der skal opklare mord på tværs af den dansk/svenske grænse. Det dobbeltnationale twist gør Broen til noget særligt, da skuespillere og steder skifter nationalitet undervejs. 

Noget andet særligt er da også seriens skuespillere, hvoraf én bør fremhæves; Sofia Helin. Hun spiller den autistiske efterforsker Saga Norén, der mere eller mindre ufrivilligt må samarbejde med danske efterforskere for at opklare mord. 

Første sæson af Broen havde premiere i 2011, og den sidste og fjerde sæson blev sendt i 2018.

Se Broen med Stofa Tv-appen.
 

Badehotellet

Sidste bud på listen er endnu en serie, der tager udgangspunkt i en historisk periode, men denne gang hedder producenten TV2 og lokationen er skiftet til et badehotel i Vestjylland. Badehotellet foregår i perioden 1928 til 1939 og handler om en gruppe økonomisk velstillede (i hvert fald i seriens begyndelse) personer, der tilbringer lange ferier på Andersens Badehotel.

Seriens første sæson havde over 1,5 mio. seere og har med få undtagelser bevaret det samme cast hele vejen igennem. I alle syv sæsoner kan vi glæde os over at se Bodil Jørgensen i rollen som badehotellets bestyrer, Jens Jacob Tychsen som den evigt dramatiske Hr. Weyse og Birthe Neuman som den ordentlige Fru Fjeldsø – bare for at nævne nogle få af de bedste.

Badehotellets første sæson blev vist i 2013, og hele serien er ligesom Krøniken skrevet af ægteparret Stig Thorsboe og Hanna Lundblad.

Du kan se Badehotellet her.